Zoeken
Menu
Omvormer zonnepanelen vaak slecht beveiligd Foto: Shutterstock

Voorkom dat de omvormer van jouw klant wordt gehackt. Dit gebeurt steeds vaker en meestal doordat gebruikers niet weten hoe zij het pv-systeem goed kunnen beveiligen.

Onlangs werd bekend dat Nederlandse omvormers eenvoudig te hacken zijn. Het beveiligingsbedrijf ITsec schreef er een rapport over. Willem Westerhof van het beveiligingsbedrijf liet weten dat hackers vaak op twee manieren kunnen binnendringen en de omvormer over nemen. Daarbij ligt het eraan hoe het systeem is ingesteld. De gemakkelijkste manier is het gebruik van het internet waarbij het invullen van een simpel wachtwoord al voldoende is. In een andere situatie kan het lokale netwerk worden binnengedrongen door bijvoorbeeld een mobiele telefoon, maar ook via een ander slim apparaat.

Veilige omvormer

Autarco heeft een veilige omvormer op de markt gebracht om te voorkomen dat hackers geen kans krijgen. "Autarco omvormers met Wifi monitoring zijn niet op afstand via internet te benaderen behalve wanneer de gebruiker port-forwarding heeft ingesteld voor de omvormer”, legt CEO, Roel van den Berg uit. Het laatste wat een eigenaar van zonnepanelen wil, is dat er zich donkere wolken samenpakken boven hun zonnepanelen. Dit kan al gemakkelijk worden voorkomen door het wachtwoord niet standaard op admin/admin te laten staan.

Pas het wachtwoord aan

"Toegang tot de omvormer is eigenlijk alleen mogelijk via verbinding met het thuisnetwerk waar de omvormer onderdeel van is of direct via verbinding met het Wifi signaal dat de omvormer zelf creëert. Dat laatste is standaard zeer zwak beveiligd met admin/admin.” Autarco raadt daarom ook aan om het wachtwoord altijd aan te passen. Een fluitje van een cent.

Hackers zijn slim

Mocht het zijn dat een hacker toch toegang krijgt is tot de Wifi monitoring, kan alleen de monitoring functionaliteit worden verstoort. De omvormer zelf kan niet worden uitgeschakeld. 

Ook interessant