Zoeken
Menu

Het grote nadeel van thermische zonneboilers is dat ze niet optimaal werken wanneer de zon niet of onvoldoende schijnt. NIBE Energietechniek heeft hier een simpele maar effectieve oplossing voor gevonden: een zonnestroomboiler die ook op het normale elektriciteitsnet aangesloten kan worden.

De nieuwe zonnestroomboilers van NIBE Energietechniek werken in eerste instantie op zonnepanelen. Wanneer de zon niet of onvoldoende schijnt, kan de boiler echter overschakelen op netstroom. “Hierdoor blijft het warmtapwatercomfort ook gewaarborgd wanneer de zon niet of onvoldoende schijnt”, zegt Product Manager Alex Bout van NIBE.

Een ander voordeel zit hem in feit dat de boiler energie terug levert aan het net, wanneer de zon optimaal schijnt. Bij huidige thermische zonneboilers stopt de energieopname zodra de boiler op temperatuur is.

Installatiegemak

De zonneboiler is gemakkelijker te installeren dan thermische boilers, weet Bout.  “Een enkele elektrakabel is simpeler weg te werken dan twee dikke geïsoleerde buizen. Verder heeft de installateur veel opstellingsvrijheid, want de maximale afstand tussen de boiler en pv-panelen mag 100 meter bedragen. Door het ontbreken van een pomp en glycol is het onderhoud bovendien minimaal, terwijl er ook geen risico bestaat op bevriezing, oververhitting en lekkage. Montage via de meegeleverde aansluit-box met MC4-connectoren maakt het de installateur helemaal gemakkelijk.”

De boilers kunnen aangesloten worden op vier, zes of acht zonnepanelen. Bij een groter aantal kunnen de extra panelen buiten de boiler om op de omvormer worden aangesloten.

“Absoluut uniek voor boilers van dit format is dat ze – dankzij de ingebouwde spiraal – kunnen worden toegepast als zonneboiler met geïntegreerde elektrische naverwarming. Dat is bijvoorbeeld ideaal indien onvoldoende dakoppervlak beschikbaar is voor een pakket pv-panelen, maar wél voldoende voor een tot drie thermische zonnecollectoren”, besluit Bout.

Ook interessant