Zoeken
Menu
Netbeheerders vrezen dip door zonsverduistering

Netbeheerder TenneT bereidt zich grondig voor op de gedeeltelijke zonsverduistering van donderdag. Tussen 11.30 uur en 13.30 uur wordt de zon in Noordwest-Europa gedeeltelijk door de maan afgeschermd. En die zonsverduistering heeft flinke gevolgen voor het stroomnet.

Tennet monitort vanuit Arnhem de stroomvoorzienig van heel Nederland. En met de groeiende hoeveelheid zonnepanelen kijken ze maakt een gedeeltelijke zonsverduistering op een uiterst zonnige dag flink uit. Een woordvoerder van de netbeheerder laat weten: "Ongeveer 800 megawatt verwachten we dat er wegvalt. Dat is ruimschoots meer dan het hele verbruik van een stad als Amsterdam."

Omdat het hele Europese elektriciteitsnet met elkaar is verbonden en de zonsverduistering overal tegelijkertijd plaatsvindt, kunnen er op hetzelfde moment tekorten of overschotten ontstaan, en dat kan gevolgen hebben voor de balanshandhaving en de frequentie.

Al een half jaar zijn ze bij de TenneT al met plannen bezig om de stroomvoorziening tijdens de zonsverduistering goed te laten verlopen. Zo is er extra reservecapaciteit bij stroom opwekkers ingekocht. De energiecentrales kunnen dan per afroep vanuit de Arnhemse controlekamer stroom leveren om tekorten te voorkomen. 

Dat wordt allemaal in de gaten gehouden in de controlekamer van TenneT in Arnhem. En omdat de zonsverduistering in stapjes gaat, heeft TenneT nog tijd genoeg om in te grijpen. "We meten met computers elke vier seconden hoeveel de tekorten zijn. En indien nodig nemen we maatregelen."


Ook interessant