Zoeken
Menu
Nederland groot windpark en maakt stap richting energie akkoord Foto: Shutterstock

De opening van park Gemini heeft Nederland een goede stap gezet om de afspraken van het klimaatakkoord te halen. Het offshore windpark is met 150 windmolens één van de grootste van de wereld en heeft een grote van 34 vierkante kilometer.

Het park bevindt zich 85 kilometer uit de kust van Groningen. Volgens de aannemers Siemens en Van Oord ver genoeg om de molens niet te kunnen zien vanaf de kust. De molens kunnen in totaal  energie opwekken voor bijna 800.000 huishoudens met een capaciteit van 600 MW. De kosten van het park waren 2,8 miljard euro.

Klimaattop afspraken

Om de afspraken van het klimaatakkoord te kunnen behalen, met in 2020 veertien procent van de energie worden opgewekt uit duurzame bronnen. Daar loopt Nederland nog op achter. Met de komst van het Gemini-park wordt de uitstoot van CO2 met 1,25 miljoen ton per jaar gereduceerd. 

Sta niet stil

Nederland is inmiddels ook bezig met andere windparken. Het kabinet heeft opdracht gegeven om vijf extra parken te bouwen waarvan één daarvan op ongeveer twintig kilometer van de kust van Zeeland wordt gebouwd. Dit park, dat in 2020 klaar moet zijn, zal 700 megawatt aan energie produceren. Ons land beschikt ook al over drie offshore parken die gezamenlijk 600 MW opwekken. 


 

Ook interessant