Zoeken
Menu
Lightsource bp wil portfolio van 25GW aan zonneprojecten in 2025

Lightsource bp, een van de grootste ontwikkelaars van zonne-energieprojecten ter wereld, heeft zichzelf verzekerd van een nieuwe, doorlopende kredietfaciliteit van 1,8 miljard dollar. Daarmee kan het bedrijf de ontwikkeling van nieuwe zonne-energieprojecten financieren als onderdeel van een nieuwe, wereldwijde groeistrategie die moet leiden tot een totaal portfolio van 25GW in 2025. De nieuwe financiering, die verleend is door tien toonaangevende, financiële instellingen, is een bevestiging van de ambities van Lightsource bp en de concrete plannen voor de uitbreiding van het aantal zonne-energieprojecten in de EMEA-regio, Amerika en Azië.

Sinds de oprichting van Lightsource in 2010 heeft het bedrijf wereldwijd 3,8 GW aan zonneprojecten ontwikkeld. Het doel is om de totale capaciteit van de ontwikkelde projecten tot 2025 uit te breiden naar 25GW. Die doelstelling is gebaseerd op het snel groeiende aantal projecten, dat zich momenteel al in de pipeline bevindt. Dat aantal groeit niet alleen snel door ‘greenfield projecten’, die door Lightsource bp volledig in eigen beheer ontwikkeld worden, maar ook door projecten die samen met andere partijen ontwikkeld worden en door de overname van projecten. In aanvulling op die pipeline ontwikkelt Lightsource bp ook een portfolio van 9 GW aan projecten in de Verenigde Staten exclusief voor bp. Dankzij de uitbreidingsplannen verwacht het bedrijf de komende vier jaar 500 nieuwe banen te creëren.

Miljarden in plaats van miljoenen

“De mindset in de wereldwijde discussie over hernieuwbare energie verschuift van gigawatts naar terawatts. Investeringen gaan nu over miljarden in plaats van miljoenen. Bedrijven als Amazon, McDonald’s en eBay stappen over op schone energie. Die trends bewijzen dat nieuwe energie een belangrijke ontwikkeling is en dat zonne-energie een cruciale rol speelt bij de oplossing van de klimaatcrisis”, zei Nick Boyle, group chief executive bij Lightsource bp. “Als we de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs willen halen, kunnen we niet op de traditionele manier blijven doorgaan. Onze doelstelling om in 2025 een portfolio van 25GW te realiseren is de meest ambitieuze in onze sector en de nieuwe afspraken over de financiering bewijst dat wij het verleden definitief achter ons gelaten hebben. Wij realiseren ons, dat onze plannen voor uitbreiding en voor het creëren van nieuwe banen erg ambitieus zijn, maar dit is wel het tempo waarin we moeten bewegen.”

De nieuwe strategie van Lightsource bp, die gericht is op het realiseren van een totale capaciteit van 25GW aan zonneprojecten en nieuwe banen, is gebaseerd op de stevige en snelgroeiende projectpipeline. De nieuwe strategie betekent tevens de start van een nieuwe fase in de samenwerking tussen Lightsource en bp, die in december 2017 hun krachten in een joint venture bundelden.

Succesvolle Joint Venture

“In de vier jaar sinds de start van Lightsource bp is ons portfolio verdrievoudigd en het aantal medewerkers verdubbeld. De snelheid en de omvang van die expansie is een bewijs van de kracht van het partnership en een indicatie van wat een geïntegreerd energiebedrijf met een wereldwijde scope kan bereiken. Koppel dat aan het enthousiasme en de prestaties van Lightsource en dan gebeuren er magische dingen”, zei Dev Sanyal, executive vice-president of gas and low carbon, bij bp. “Lightsource bp heeft een groot aantal projecten ontwikkeld, die tot op heden consequent 8 tot 10% rendement opgeleverd hebben. Dus als mensen vragen of we echt in staat zijn om de resultaten te bereiken, die we beloven, kan het antwoord niet duidelijker zijn: Ja, dat kunnen we! We doen wat we beloven en we zullen blijven groeien. We vinden het prachtig om te doen, omdat het werkt!”

In 2021 heeft Lightsource bp zijn aanwezigheid in de belangrijkste Europese markten al flink uitgebreid; vooral in Spanje, Italië en Portugal. In Griekenland werd bovendien een grote veiling gewonnen, waardoor Lightsource bp ook toegang kreeg tot die markt. In de Verenigde Staten groeit het bedrijf uit tot een van grootste ontwikkelaars van zonne-energieprojecten met een portfolio van bijna 10GW, waaronder meer dan 1,9GW die in de laatste 18 maanden in bedrijf genomen zijn of waarvan de bouw van start gegaan is. Daarnaast zal Lightsource bp op exclusieve basis 9GW aan zonne-energieprojecten voor bp ontwikkelen dankzij de acquisitie van 7X Energy. Sinds 2017 heeft Lightsource bp zijn aanwezigheid uitgebreid van vijf naar vijftien landen en het aantal medewerkers van 300 naar 600. Maar liefst 200 daarvan werden aangenomen tijdens de coronacrisis.

Ook interessant