Zoeken
Menu

Het European Photovoltaic Technology Platform (EUPVTP) verwacht dat de kosten voor zonne-energie binnen de EU in 2030 gehalveerd zijn. Dit liet het instituut weten in een recent gepubliceerd rapport. Deze enorme daling van de kosten trekt de prijs van zonne-energie gelijk met die van andere energiebronnen.

Voorbeeld: Een PV-systeem van 50 megawatt dat momenteel in Spanje stroom produceert tegen 45 euro per megawattuur, zou in 2030 mogelijk elektriciteit kunnen produceren tegen 25 euro per megawattuur. De verwachting is dat de prijzen van PV-modules tegen 2030 zijn gehalveerd. De prijzen van de overige onderdelen van een PV-systeem dalen met 35 procent, aldus de werkgroep van EUPVTP. Operationele kosten dalen met 30 procent, aldus het rapport.

Technologische doorbraken

Niet onbelangrijk: het rapport concludeerde tevens dat er geen technologische doorbraken nodig zijn om deze daling van de kosten te verwezenlijken. “Kijkend naar de huidige ontwikkelingen, gaan we ervan uit dat PV-modules en componenten efficiënter en goedkoper worden en dat onderhoud geoptimaliseerd wordt. Hier zijn geen technologische doorbraken voor nodig”, aldus Gaëtan Masson, medeauteur van het rapport, tegenover PV Tech.

Lees ook: Zonnecellen volop in ontwikkeling.

Ook interessant