Zoeken
Menu
Investeren in zonnepanelen bereikt mijlpaal Foto: Shutterstock

Een mijlpaal op het gebied van zonne-energie. Het investeren in zonnepanelen, die op andermans daken liggen, is inmiddels de 25 miljoen euro gepasseerd. Dat laat crowdfunder ZonnepanelenDelen weten. Sinds 2011 zijn zij met het investeren in zonne-energie via participatie in Nederland gestart. De teller staat inmiddels op meer dan 200 grote projecten, met bijna 100.000 zonnepanelen.

Particulieren in Nederland investeren graag in zonnepanelen waardoor deze manier van het financieren van de zonneprojecten populair is bij agrariërs, sportstadions en gemeentelijk vastgoed, zoals scholen en brandweerkazernes. Iemand stelt zijn dak beschikbaar en regelt de financiering van de panelen via particuliere investeerders. Zonnepanelendelen: “Samen zonne-energie opwekken buiten het eigen huis groeit razendsnel door, na al 116% marktgroei in 2016. Zo kunnen de benodigde duurzame investeringen worden gefinancierd voor de vele onbenutte daken die Nederland nog kent.” Het mes snijdt bij deze nieuwe vorm van investeren aan twee kanten; de zonnepanelen dragen bij aan de versnelling van de transitie naar duurzame energie en levert meer op dan de geld op een spaarrekening.

Lees de bijsluiter

Het lezen van de financiële bijsluiter blijft noodzakelijk, maar het risico is volgens de crowdfunder niet hoog. “Zonne-energie is een veilige investering vanwege de hoge zekerheid. Zonnepanelen gaan lang mee, hebben amper onderhoud nodig en men weet vrij zeker wat de stroomproductie is per jaar. Daarbij geven overheidsregelingen 15 jaar lang een vergoeding per duurzaam eenheid opgewekte energie (kWh).”

Ook interessant