Zoeken
Menu
Interview: “Op zonnige dagen buiten werken is geen straf” Foto: Shutterstock

In de rubriek “Vraag maar raak” stellen we vragen aan bevlogen professionals in de elektrotechnische sector. Deze keer is het woord aan Marinus Buijs, 50 jaar, oprichter en eigenaar van Buijs Elektrotechniek / Sunshine Solutions (BESS), Velserbroek.

Wat vind je mooi aan dit vak?

“De klantencontacten zijn leuk, het is ook prettig om mensen een advies te kunnen geven dat helemaal is toegesneden op hun wensen en situatie. Ook is de zonnepaneelmarkt een mark die volop in beweging is, en liggen daarin ook uitdagingen. Je moet bij blijven zodat je de mensen altijd de juiste adviezen kunt geven. En op zonnige dagen buiten werken is geen straf.”

Wat was je eerste klus?

“We verkopen en installeren onze eigen zonnestroomsystemen en zonnewarmtesystemen, maar installeren ook voor andere partijen zoals Greenchoice en Made@Home.

De eerste officiële klus was het plaatsen van zes zonnepanelen op een plat dak in Haarlem. Dat lijkt al weer een eeuwigheid geleden, maar het is in werkelijkheid nog maar vier jaar terug. Daarna zijn er nog heel veel mooie klussen geweest.”

Wat zou je heel graag een keer doen qua klus/project?

“We zouden graag wat grotere klussen aanpakken, daken van sporthallen of flatgebouw vol leggen met panelen. Wat meer uitdaging in het voortraject. We hebben hier zeker de know-how voor, maar het komt eigenlijk nog te weinig op ons pad.”

Waar werk je graag mee?

“Wat materialen betreft hebben we een sterke voorkeur voor panelen van Yingli, omvormers van Goodwe en SMA en montagesystemen van Valk Solar. Niet spectaculair, maar wel degelijk en goed.”

Welke social media gebruik je, en hoe?

“We hebben als bedrijf een bedrijfspagina op Facebook waar we regelmatig op posten, en een Twitter- en Linkedin account. We gebruiken deze media vooral om informatie te krijgen of te geven. Omdat we het de laatste tijd verschrikkelijk druk hebben, komen we aan dit soort uitdagingen veel te weinig toe.”

Kun je je een probleem herinneren en hoe heb je dat opgelost?

“Laatst hadden we een probleem met micro omvormers, waar niemand in Nederland een oplossing voor kon geven. Uiteindelijk hebben we gebeld met iemand in Frankrijk. Hij heeft ons in zijn beste Engels uitgelegd wat de oplossing zou kunnen zijn. Een Fransman die technisch Engels gaat praten is bijna niet te volgen, maar uiteindelijk hebben we met zijn hulp het probleem wel op kunnen lossen.”

Welke cursus/opleiding heb je het laatst gevolgd?

“Dat was de opleiding voor Zonnestroomdeskundige. Dat was noodzakelijk om in aanmerking te komen voor het keurmerk Zonnekeur.”

Trots op … ?

“Trots op wat we bereikt hebben tot dusver, trots op de projecten die we gerealiseerd hebben, trots op het feit dat wij één van de weinige bedrijven zijn die in Nederland het keurmerk Zonnekeur mogen voeren.”

Tips voor concullega’s? 

“Pas op voor tunnelvisie, durf het roer radicaal om te gooien als dat nodig is.”

Wat zie je over tien jaar gebeuren op het terrein van de elektrotechniek?

“Duurzaamheid zal steeds meer terrein, dus ledverlichting, laadpalen voor elektrische auto’s, autonome zonnestroomsystemen en domotica.”

Ook interessant