Zoeken
Menu
Forse uitbreiding Nederlandse PV-productie Exasun

Het toenemende gebruik van warmtepompen en elektrische auto’s vraagt om steeds meer elektriciteit. De in-dak zonnesystemen van Exasun wekken door optimaler gebruik van het dakoppervlak meer energie op dan de traditionele op-dak systemen.

Marktonderzoek toont aan dat gebouw-geïntegreerde PV-oplossingen (BIPV - Building Integrated PhotoVoltaic) de komende tien jaar jaarlijks wereldwijd met bijna 25% groeien tot een markt van circa 100 miljard euro. In 2021 leidde Europa de BIPV-markt met een aandeel van 43%. De kapitaalinjectie van 9 miljoen euro voor Exasuns nieuwe assemblagelijn komt van ABN AMRO Sustainable Impact Fund, Invest-NL, Wienerberger en bestaande aandeelhouders ENERGIIQ, Dockpoint en No Such Ventures.

Extra productiecapaciteit voor expansie BIPV

Exasun produceert robuuste BIPV-oplossingen met een hoge esthetische waarde, die daken waterdicht maken, energie opwekken en snel en eenvoudig te installeren zijn. “De expansie van BIPV in Europa en daarbuiten vraagt om extra productiecapaciteit en met deze kapitaalinjectie bouwen we een compleet nieuwe PV-assemblagelijn op onze huidige productielocatie in Den Haag,” zegt Remon Veraart, CEO van Exasun.

Samenwerking Exasun en Wienerberger

Exasun heeft sinds 2015 een leidende rol in de Nederlandse markt voor gebouw-geïntegreerde PV-oplossingen. Met in Den Haag geproduceerde producten slaat het bedrijf nu ook Europees de vleugels uit in strategische samenwerking met Wienerberger, dat sinds 2022 de exclusieve Europese verkoop verzorgt en distributiepartner is.

Deelname in de investering is een strategische keuze, aldus algemeen directeur Wienerberger Nederland Bert Jan Koekoek: “Onze groeistrategie is gericht op het aanbieden van een breed portfolio materialen en oplossingen om de gebouwde omgeving te verduurzamen en de energietransitie te versnellen. Met deze samenwerking zijn de producten X-Roof en X-Tile onderdeel geworden van het Wienerberger Wevolt Energiedak dat in alle landen van Europa wordt uitgerold. De systemen zijn inmiddels succesvol geïnstalleerd op meer dan duizend woningen.”

Naar een volledig circulaire PV-oplossing 

Naast nieuwe innovatieve BIPV-oplossingen richt Exasun zich op het verder verbeteren van de positieve milieu-impact van de producten naar een volledig circulaire PV-oplossing, waarbij onderdelen van het product na hun levensduur opnieuw hergebruikt worden voor een vergelijkbare toepassing.


Ook interessant