Zoeken
Menu

In Heerenveen zijn onlangs de eerste 16 woningen energiezuinig gemaakt volgens het Built4U-principe. Terwijl de bewoners gewoon thuis konden blijven, is hun woning in slechts 5 dagen voorzien van een geïsoleerde schil. Hoe werkt deze nieuwe techniek precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Duurzaamheid is hot. Ook in de bouw en installatietechniek kunnen we er echt niet meer om heen. Installaties worden steeds energiezuiniger en nul-op-de-meter-woningen schieten als paddenstoelen uit de grond. Niet alleen nieuwbouwwoningen, maar ook bestaande huizen kunnen tegenwoordig in een fluitje van een cent energieneutraal worden gemaakt. Een voorbeeld hiervan is het project Built4U.

Een schil om de woning

Terwijl de bewoners gewoon lekker thuis blijven, wordt hun woning flink aangepakt. Built4U draait allemaal om het minimaliseren van de warmtevraag en verbetert de isolatie door een prefab schil om het huis te plaatsen. Het huis wordt aan de buitenkant volledig ingepakt; zowel de gevels als het dak, maar het deur en de ramen worden vanzelfsprekend vrij gelaten. Andere maatregelen op isolatiegebied zijn het plaatsen van drievoudige beglazing en het realiseren van vloerisolatie.

Ruimte voor installatietechniek

De mooi ontworpen jas zorgt gedurende het hele jaar voor een goede isolatie én biedt bovendien ruimte voor de installatietechniek. Zo wordt comfortventilatie met warmteterugwinning verwerkt in de prefab schil, waardoor er een continue toestroom is van frisse lucht. Dankzij de warmteterugwinning en gebalanceerde luchttoevoer- en afvoer ervaart de bewoner geen tocht en warmte-en koudevlekken. Om het helemaal af te maken kunnen bewoners ook nog kiezen voor zonnepanelen op het dak.

Het prijskaartje

Wanneer de 5 dagen verstreken zijn, is de woning bijna volledig energieneutraal. Built4U garandeert een minimale energievraag én maximaal wooncomfort. Daarnaast kunnen bewoners rekenen op een maximale db(A)-waarde van 30. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel aardig, maar er zit ook wel een nadeel aan deze techniek. En dat is de prijs. In Heerenveen moest woningcorporatie Accolade gemiddeld 76.000 euro per woning aftikken. Maar wanneer er meer woningcorporaties interesse hebben in een energieneutrale woning volgens het Built4U-principe, zal die prijs vanzelf wel dalen. 

Ook interessant