Zoeken
Menu

Een primeur in de wereld van zonne-energie en batterijen; Wetenschappers in de Verenigde Staten zijn erin geslaagd om de eerste echt rendabele solar-batterij te maken. De batterij kan niet alleen concurreren met de traditionele li-ion batterij, hij presteert zelfs beter.

De batterij kan hetzelfde vermogen als een normale li-ion batterij produceren, maar met minder laadtijd. Daarmee heeft de batterij een energiebesparing van twintig procent.

Combinatie

Deze twintig procent is afkomstig van zonlicht, dat geoogst wordt door een klein zonnepaneeltje dat gemonteerd is op de bovenkant van de batterij. Met andere woorden: batterij- en zonne-technologie worden in deze batterij gecombineerd. Aan de onderkant van de batterij hebben de onderzoekers een nieuw type elektrolyt geïnstalleerd dat de lithium-kobalt oxide of lithium ijzerfosfaat, aanwezig in een traditionele batterij, vervangt met water.

Yiying Wu, onderzoeker van Ohio State University, laat in een persbericht weten veel te verwachten van de batterij: “De belangrijkste innovatie is dat we met succes water geïntegreerd hebben in onze batterij. Daarnaast is de technologie van deze batterij gemakkelijk te integreren in huidige batterij-technologie én milieuvriendelijk.”

Zonnecel

De zonnecel van de batterij is bijzonder efficiënt. Door het toepassen van ruthenium, een zilverwit overgangsmetaal, wordt zonlicht efficiënter opgevangen en geconverteerd naar elektronen. Deze elektronen worden vervolgens gebruikt om de spanning aan te vullen die opgeslagen is in het lithium-anode gedeelte van de solar-batterij.

De volgende stap voor de Amerikaanse wetenschappers is het vergroten van het aandeel van zonne-energie in de batterij, dat momenteel op twintig procent zit. Het uiteindelijke doel is het creëren van een batterij die volledig op te laden is met zonne-energie.

Tijd zal het leren, maar deze zogeheten aqueous solar flow battery (water/solar stroom batterij, red.) zou wel eens de basis kunnen vormen voor een compleet nieuwe lijn batterijen. Volgens de onderzoekers kan de batterij in de toekomst in verschillende velden toegepast worden, bijvoorbeeld bij het aandrijven van elektrische voertuigen.

Afbeelding: Ohio State University

Ook interessant