Zoeken
Menu
Eerste proef met zonnefolie in Nederland van start Foto: Shutterstock

Zonnefolie kan op talloze manieren worden toegepast. Dat bewijzen BrummenEnergie en Solar Green Point op de voormalige stortplaats aan de Doonweg in Eerbeek. Het is wettelijk verplicht om deze stortplaats waterdicht af te sluiten; waarom dan niet met zonnefolie, zodat er meteen energie wordt opgewekt?

Het zonnefolie werd 24 juni aangesloten op het net. In de aankomende twee jaar wordt getest of het project economisch, juridisch en technisch haalbaar is.

Zonnefolie

Om het zonnefolie te kunnen installeren, werd 4.000 vierkante meter geëgaliseerd en voorzien van een steunlaag. Het zonnefolie heeft in totaal een opwekvermogen van 5 KWp, goed voor 1.200 tot 1.400 huishoudens. Mocht de testperiode positieve resultaten opleveren, wordt de rest van de stortplaats ook met zonnefolie bedekt.

Twee vliegen in één klap

Projectleider Guus Köster: "We slaan we twee vliegen in één klap: we dichten de stortplaats waterdicht af, zoals de wet voorschrijft. Tegelijkertijd wekken we op deze manier in onze eigen gemeente duurzame energie op. Als de proef slaagt kunnen bovendien leden van BrummenEnergie en inwoners en ondernemers in de gemeente Brummen participeren in het project, waarmee ze niet alleen een mooi rendement op hun investering kunnen realiseren, maar ook de energie die door de zonnefolie is opgewekt kunnen afnemen."

Gerelateerde nieuwsartikelen

Gerelateerde producten