Zoeken
Menu
Duurzaam verwarmen huizen nog ver weg Foto: Shutterstock

Er is nog veel werk aan de winkel voor het duurzaam verwarmen van huizen. Waar het aanschaffen van zonnepanelen inmiddels door het dak gaat, kan er nog veel winst worden behaald voor het verwarmen van huizen zonder gas.

Uit een enquête van klimaatbureau HIER, waaraan meer dan 3000 Nederlanders deelnemen, blijkt namelijk dat maar liefst 86 procent (nog) niet op de hoogte is van de overheidsplannen om het verwarmen van huizen en gebouwen te verbieden. Het verbod laat nog op zich wachten; de Nederlandse overheid wil het verbod in 2050 invoeren. “In het Energierapport van het ministerie van Economische Zaken staat namelijk dat het verwarmen van woningen in dat jaar geen CO₂-uitstoot meer mag veroorzaken. Dat betekent dat we voor die tijd moeten stoppen met het gebruik van aardgas en onze woningen op een andere manier moeten gaan verwarmen.”

Gas nog populair

Ondanks dat duurzame energie aan populariteit wint, wordt 95 procent van alle huizen en gebouwen nog door middel van gas verwarmd.

Belangrijkste reden

Iets minder dan de helft (47%) ziet wel het nut in van het afschaffen van het gasverbruik in woningen en gebouwen. “De grootste reden? Het klimaatprobleem. Maar ook het feit dat het gas opraakt is een belangrijk argument. Ruim een derde van de Nederlanders is het er niet mee eens en twaalf procent heeft er geen mening over.”

Ook interessant