Zoeken
Menu
Doorbraak: zonnepanelen in verschillende kleuren Foto: Shutterstock

Zwarte of blauwe zonnepanelen zien we steeds meer in het straatbeeld. Goed voor het milieu, maar qua kleur misschien een beetje saai. Toch zijn die zwarte of blauwe zonnepanelen misschien binnenkort verleden tijd. Zuyd Hogeschool, TNO en SCX Solar hebben een nieuwe technologie ontwikkeld waardoor het mogelijk wordt zonnepanelen met verschillende kleuren te produceren.

De zonnepanelen zelf worden niet in kleur gemaakt, maar het glas dat over de panelen zit krijgt een speciale gekleurde coating. De eerste zonnepanelen zijn groen, maar volgens de initiatiefnemers kunnen ook andere kleuren worden gemaakt. Daarnaast kunnen de zilveren lijnen op zonnepanelen, die mensen vaak niet mooi vinden ook minder goed zichtbaar worden gemaakt door deze technologie.

Andere kleur zonnepaneel, zelfde opbrengst

Zonnepanelen in een andere kleur dan zwart of blauw bestonden voorheen nog niet omdat nog niet duidelijk was hoe zij dezelfde opbrengst konden genereren. Metingen bij ECN hebben nu aangetoond dat de gekleurde zonnepanelen een gering opbrengstverlies hebben ten opzicht van zwarte of blauwe zonnepanelen. Op de proeflocatie in de Wijk van Morgen van Zuyd Hogeschool te Heerlen zullen de prestaties van de panelen nu langdurig worden gevolgd.

Door de kleur en het ontbreken van deze lijnen kunnen zonnepanelen beter geïntegreerd worden in het landschap. Dat betekent dat ze minder opvallen en daardoor op meer locaties kunnen worden geplaatst zonder dat ze de natuur verstoren door zichtvervuiling.

Financiering

De nieuwe techniek is ontwikkeld in het SMartchain consortium, een project mede gefinancierd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken, provincie Limburg, provincie Noord-Brabant en Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. SCX Solar wil de toepassing in het komende jaar samen met TNO naar de markt brengen.

Gekleurde zonnepanelen zijn niet de enige doorbraak in de duurzame energie. Eerder schreven we al over de Smartflower: een zonnepaneel in de vorm van een bloem die een traditioneel zonnepaneel aantrekkelijker moet maken. 

Ook interessant