Zoeken
Menu
Buffervat gebruikt 'overbodige' zonne-energie Foto: persbericht Komfort

Het overschot aan energie, die door zonnepanelen wordt opgewekt, kan momenteel nog worden teruggeleverd aan het net. In afzienbare tijd komt daar waarschijnlijk een einde aan. Welke oplossingen zijn er op dat moment of gaat de energie simpelweg verloren? Een van de oplossingen is het omzetten van de opgewekte elektriciteit in warmte in een buffervat.

Het bedrijf Komfort komt met het Elwa-pakket dat kan worden aangesloten op pv-systemen en kan de te veel opgewekte elektriciteit gebruiken om tapwater te bereiden. Hierdoor wordt het eigen energieverbruik door middel van zonnepanelen aanzienlijk verhoogd. Het pakket bestaat uit twee types: de DC-ELWA en de AC-ELWA.

DC-Elwa

De DC-ELWA is een plug en play-systeem doordat er geen netvoeding, omvormer of vergunning voor het aansluiten nodig is. De gelijkstroom wordt die door de panelen wordt opgewekt, wordt gebruik voor het opwarmen van tapwater. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van netstroom, is het DC-ELWA volgens de leverancier energiebesparend en efficiënt.

AC-Elwa

Het verschil met de AC-Elwa is dat dit systeem wel is aangesloten op het elektriciteitsnet en bevat een PLA-module. Die module houdt in dat er slim wordt omgegaan met de opgewekte elektriciteit. Wanneer er geen vraag is van elektrische apparaten, wordt de elektriciteit gebruikt voor het opwarmen van water in het buffervat. Mocht er als nog elektriciteit over zijn, wordt dit teruggeleverd aan het net.

Komfort heeft speciaal voor de Elwa-pakketten een buffervat ontwikkeld en wordt geleverd met een inhoud van 150, 300 of 500 liter. Het water wordt opgewarmd tot een temperatuur van 40 graden waardoor verdere verwarming nog wel noodzakelijk is. 

Ook interessant