Zoeken
Menu
Aantal zonneparken in Nederland groeit: weer 210.000 zonnepanelen erbij Beeld: Alfen

Zonneparken: ze lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Dit jaar komen er in ieder geval weer twee bij: één bij recyclingbedrijf Twence in Enschede en één bij zinkfabriek Nyrstar in Budel. Samen zijn de parken goed voor maar liefst 210.000 zonnepanelen met een capaciteit van ongeveer 62,5 MWp. Het betreft een samenwerking tussen Solarcentury en Alfen. Solarcentury heeft nog veel meer projecten in de planning: alleen in Nederland al meer dan 400 MWp.

Solarcentury is een internationale ontwikkelaar van zonne-energieprojecten die grootschalige zonneparken financiert, ontwikkelt, bouwt, bezit en beheert. Het bedrijf heeft veel projecten in de pijplijn: meer dan 3 GWp wereldwijd, waarvan meer dan 400 MWp in Nederland. Rick Fransen, Business Development bij Solarcentury Benelux, vertelt: “Aangezien capaciteiten en spanningsniveaus toenemen, zijn wij continu op zoek naar nieuwe oplossingen om de energie-efficiëntie te optimaliseren en de kosten te minimaliseren”. Solarcentury werkt daarom samen met Alfen voor op maat gemaakte netaansluitingsoplossingen.

Energietransitie

De twee partijen werkten al vaker samen. Zo zijn bij het recyclingbedrijf Twence al eerdere parken tot stand gekomen van 1,3 MWp en 1,5 MWp.  Alfen gaat de twee nieuwe zonneparken aansluiten op het hoogspanningsnet. Richard Jongsma, Commercieel Directeur bij Alfen: “Deze projecten sluiten naadloos aan op onze strategie, waarvan de groei van PV zonneparken onderdeel is. Wij leveren lokale micro-grids en netaansluitingen, dus ook voor zonneparken. Wij kunnen ondersteunen om de gevolgen van de energietransitie het hoofd te bieden. Niet alleen met onze transformatorstations in het net en bij de klanten, maar ook met laadpalen en energieopslagsystemen, waarmee we onder andere de fluctuerende zonne-energie kunnen balanceren.”

80 hectare zonnepanelen

Het nieuwste project van Twence kan straks ongeveer 4.500 huishoudens van stroom voorzien. Met meer dan 60.000 zonnepanelen over 20 hectare heeft het park een capaciteit van 17,5 MWp. Het project bij Nyrstar is nog groter, met meer dan 150.000 zonnepanelen over 60 hectare en een capaciteit van ongeveer 45 MWp. Voor beide projecten omvat Alfen’s scope de techniek, het projectmanagement, de installatie, de ingebruikname en service van de micro-grids, inclusief het leveren van innovatieve 2.500 kVA transformatorstations voor zonneparken en de realisatie van de centrale netaansluiting.

Ook interessant