Zoeken
Menu
300 daken voorzien van ‘onzichtbare’ duurzame energie Bron: ZEP

Duurzaamheid en esthetiek kunnen prima samengaan, vond een groep ondernemers uit Urk. Zij ontwikkelde daarom speciale dakpannen met zonnecellen erin verwerkt. Deze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor monumenten of door iedere woningeigenaar die liever geen ontsierende panelen op zijn dak ziet liggen. In slechts drie jaar vulde ZEP 300 daken met de zonne-energie dakpannen, die 90W per vierkante meter opwekken.

ZEP staat voor Zonne Energie Pan en werd in 2015 opgericht door een groep nuchtere ondernemers uit Urk, met als missie om de bestaande en nieuwe woningvoorraad op een esthetisch verantwoorde manier te verduurzamen. Dat duurzame energie ook mooi kan zijn en kan bestaan in een beschermd dorps- of stadsgezicht, bewijzen zij met deze speciale dakpannen. De dakpannen van het Urker bedrijf hebben zorgvuldig weggewerkte zonnecellen. Rode voor de rode pannen, zwarte voor de zwarte pannen.

Zo werkt het

De dakpannen zijn afkomstig van Nelskamp, een van de grootste dakpannenfabrikanten van Europa. Zij maken speciaal voor ZEP dakpannen met een 'gat' er in, zodat de zonnecellen er in kunnen en de stekkers aan de achterkant aangesloten kunnen worden. De assemblage van dakpan en zonnecel doet ZEP zelf, op Urk. Het leggen van de dakpannen kan vervolgens een ‘gewone’ dakdekker doen, met het legplan dat de tekenafdeling van ZEP standaard bij ieder project uitwerkt. Ook kan een ZEP-specialist een dag meelopen op de bouwplaats voor tips & tricks.

Onopvallend resultaat

Het dorp Zuidbroek in Groningen behaalde afgelopen jaar de primeur door als eerste goedkeuring te krijgen om een Rijksmonument van de ZEP zonneceldakpannen te voorzien (zie hoofdfoto). Intussen heeft ZEP het 300e duurzame dak opgeleverd. Deze onzichtbare eer valt ten deel aan Jos Diederen uit het Limburgse Puth die voor de renovatie van zijn dak opdracht gaf aan Laugs Bouwmeesters. Dit bouwbedrijf werkt met ecologische bouwmaterialen en is altijd op zoek naar innovatieve oplossingen op het gebied van duurzaamheid. Het ZEP-systeem, aangedragen door Diederen zelf, bleek in dit project perfect te integreren en eenvoudig in aanleg, met een onopvallend mooi resultaat.

Het 300e duurzame dak in het Limburgse Puth

Optimale benutting van het dak

De ZEP dakpannen kunnen 90W per vierkante meter opwekken en komen daarmee dicht in de buurt van traditionele zonnepanelen, die gemiddeld 130W per vierkante meter opwekken. In de praktijk blijkt dat vrijwel altijd de gewenste opwek kan worden bereikt, door een optimale benutting van het dak.

Op naar 2020

“Onze ambitie is om dit jaar op vijfhonderd woningen ZEP dakpannen te realiseren en volgend jaar op nog eens minstens duizend woningen”, aldus algemeen directeur Jan Bakker. Met de huidige bouwplannen en de verplichting voor woningcorporaties om voor 2020 hun woningvoorraad drastisch te verduurzamen, liggen er grote kansen in de bouwsector. 

Ook interessant