Zoeken
Menu

180 arbeiderswoningen in de Tilburgse wijk ‘Loven’ werden aan een grondige renovatie onderworpen. De doelstelling was om het EPA-label op te krikken & het comfort van de bewoners gevoelig te verhogen.

De renovatie in Tilburg was ingrijpend en had enkele centrale uitdagingen. Zo moesten de energielasten gevoelig dalen door middel van een energiesprong en moest het comfort van de bewoners ook aanzienlijk verhogen. Onder meer het dak, de installaties en de gevel werden grondig aangepakt. Alle woningen werden voorzien van dakisolatie, kregen een hedendaagse HR-ketel en HR++-glas.

Duco implementeerde hier het Duco CO2 System. Dit Vraaggestuurd Natuurlijk Ventilatiesysteem (VNV) werkt op basis van CO2-metingen in de woonkamer. Van zodra het binnenklimaat ondermaats dreigt te worden, stuurt de CO2-sensor een signaal naar de centrale afvoerunit, de DucoBox, om de vervuilde lucht af te zuigen. De verse lucht komt de woningen binnen via de zelfregelende ventilatieroosters die op het glas werden geplaatst.

Naast de CO2-sensor, werd er ook een optionele RF-bediening in de badkamer geplaatst. Deze losse handzender, een vierstandenschakelaar, laat de bewoner toe om bijvoorbeeld tijdens het douchen de DucoBox tijdelijk naar de hoogstand te sturen.

De bewoners gaven aan tevreden te zijn (8,1 gemiddeld). Na de renovatie wordt nu gemiddeld wordt er nu jaarlijkse 229 euro per woning bespaart .

Ook interessant