Zoeken
Menu
PV-systemen te koop bij IKEA Foto: Shutterstock

​Als je een bank nodig hebt, denk je in veel gevallen direct aan de IKEA. Dat kan nu ook voor zonnepanelen. De Zweedse fabrikant heeft besloten meer duurzame producten aan te leveren waaronder zonnepanelen. In een eerdere stadium experimenteerde IKEA al met het aanbieden van pv-systemen.

Steeds meer filialen van het concern bieden de panelen inmiddels aan. Na de pilot in Hengelo opende het bedrijf een duurzaamheidsshop in Barendrecht en later in Zwolle. Afgelopen juli worden de duurzame producten ook aangeboden via het internet. Naast de zonnepanelen worden ook andere producten aangeboden zoals: waterbesparende kranen en energiebesparende koelkasten. Klanten kunnen de producten eerst bekijken in een speciale shops voor pv-systemen die in de woonwarenhuizen zijn ingericht. Het plan is dat alle Nederlandse vestigingen eind dit jaar zonne-energiesystemen aanbieden.

Nederlanders willen duurzame energie 

IKEA heeft reden genoeg om de pv-markt op te stappen: “Steeds meer Nederlanders zijn geïnteresseerd in het zelf opwekken van energie,” denkt Sustainability Manager Lisen Wirén van IKEA Nederland. “Maar consumenten geven ook aan op te zien tegen de hoge kosten van zonnepanelen en vinden het lastig de juiste informatie en een betrouwbare dienstverlener te vinden. IKEA wil die obstakels met het nieuwe aanbod zonnepanelen wegnemen.” De verwachting van het Zweedse concern is dat consumenten al snel 500 euro per jaar kunnen besparen met het pv-systeem. Voor het ontwerp, de offerte en de installatie van de zonne-energiesystemen werkt IKEA samen met het bedrijf Solarcentury.

Monokristallijn en polykristallijn

De consument kan kiezen uit twee verschillende panelen: volledig zwarte monokristallijn panelen of goedkopere blauwe polykristallijn panelen. De zwarte hebben een maximaal vermogen van 286 Wp waarbij het vermogen van de blauwe 270Wp is. Bij een volledig systeem zijn de omvormer, monitoringsysteem, volledige installatie en uitgebreide garantie inbegrepen.  

IKEA vindt duurzaamheid belangrijk

Zelf maakt IKEA ook gebruik vaan duurzame energie. Inmiddels wordt de helft van alle energie zelf opgewekt. In 2020 wil het bedrijf 100% energieneutraal zijn. De koploper is daarbij het filiaal in Zwolle. “De zonnepanelen op het dak van die winkel hebben 885 MWh opgeleverd, een CO2 besparing van ongeveer 510.000 kg. Dankzij het systeem voor Warmte Koude Opslag is het gasverbruik teruggebracht tot slechts 10 procent van een vergelijkbare IKEA-winkel”, zo meldt IKEA op haar website.

Ook interessant