Zoeken
Menu
Herbruikbaar batterijsysteem wint VNG award Beeld: VNG

De jury heeft iwell gekozen als de winnaar van de Global Goals Social Impact Challenge. De andere drie finalisten zagen de prijs, een begeleiding naar een financierbare business case door BNG Bank, aan hun neus voorbij gaan. De Global Goals Social Impact Challenge wordt georganiseerd onder de koepel van de Gemeenten4GlobalGoals campagne, die gemeenden stimuleert aan de slag te gaan met duurzame ontwikkelingsdoelen.

BNG Bank, VNG en de Social Impact Factory beogen met deze challenge gemeenten, ondernemers en financiering bij elkaar te brengen om samen impact te maken op Global Goal 12: ‘verantwoorde consumptie & productie. De taak is enorm, maar gemeenten kunnen het niet alléén. Steeds meer ondernemingen bieden creatieve oplossingen voor onze sociale en ecologisch uitdagingen. Tegelijkertijd ervaren deze ondernemers een gebrek aan financiering om deze oplossingen op te schalen waardoor de impact kan worden vergroot. BNG Bank biedt samen met VNG een netwerk om het plan te realiseren en op te schalen. Er werden meer dan 60 plannen ingediend, 20 ondernemers mochten pitchen tijdens de halve finale, waarvan er vier doorgingen naar de finale.

Finalisten

Quickpanel Wanden & Dividers
Quickpanel noemt zichzelf een ‘Zero Waste hub’. Zij collecteren oud papier & organische reststromen en maken daarvan hoogwaardige biobased compostabele wandelementen. 

Volta Energy
Volta Energy heeft een mobiele energievoorziening ontwikkeld die werkt op zonne-energie en batterijcapaciteit. Een groen, stil en cheap-to-run alternatief. Kan volgens Arbo wetgeving getild worden en past eenvoudig achterin een busje.

Schijvens Corporate Fashion
Schijvens maakt sinds twee jaar circulaire bedrijfskleding voor o.a. Hema, Etos, Kruidvat, Praxis en CSU. De oude kleding wordt opgehaald, gesorteerd en geschredderd en dient als nieuwe grondstof waar nieuwe bedrijfskleding van wordt gemaakt. 

iwell
Iwell levert volledig herbruikbare batterijsystemen in appartementencomplexen van woningcorporaties. Iwell zorgt dat zij tegelijkertijd hun investering slim terugverdienen. Kortom, verduurzamen én besparen. Transitie naar schone energie: huis voor huis! 

Winnaar

iwell slaat met haar herbruikbare batterijsystemen energie uit groene bronnen zoals wind en zon op. De batterij wordt geplaatst in appartementencomplexen van woningcorporaties. iwell zorgt dat woningcorporaties tegelijkertijd hun investering slim terugverdienen. Kortom, verduurzamen én besparen. iwell wil financiering gebruiken om te kunnen groeien, omdat duizenden systemen nodig zijn om de transitie naar schone energie écht te maken. Ook kunnen zij het netwerk van VNG goed gebruiken, om via gemeenten bij woningcorporaties aan tafel te komen.

BNG Bank maakt het voor iwell mogelijk om haar batterij ook als een service aan te bieden. De besparingen zijn groter dan de kosten voor de batterij service van iwell. Zonder extra investering morgen al verduurzamen!

Jury

De jury bestond uit Jantine Kriens (directeur VNG), Olivier Labe (lid Raad van Bestuur BNG Bank), Wobine Buijs (burgemeester van Oss), Pauline Bieringa (directeur Public Finance BNG Bank), Cas van Arendonk (bestuurder Smart Climate Opportunities) en Bart Aupers (krommunity builder Kromkommer). 

Jurylid Olivier Labe: “Wat we goed vinden aan iwell is de duidelijke propositie. De doelgroep past heel goed bij gemeenten en uiteraard ook binnen de challenge. Ook de professionaliteit rondom de business case kwam goed over op de jury. Het was eenvoudig en transparant van opzet en daardoor heel gemakkelijk te begrijpen.”

Ook interessant