Zoeken
Menu

De opslag van energie in accu’s en batterijen gaat een sleutelrol spelen in elektriciteitsnetten van de toekomst. Dit stelt een rapport van de Australian Renewable Energy Agency. Het rapport voorspelt tevens een enorme prijsdaling, van 40 tot 60 procent, voor bepaalde batterij-technologieën.

Het rapport stelt dat investeringen in en onderzoeken naar opkomende technologieën in energieopslag van vitaal belang zijn voor deze opkomende markt. De vraag zal namelijk onherroepelijk toenemen en de aanbodkant moet daaraan kunnen voldoen. Het rapport focust haar bevindingen op Australië, maar de mogelijke trends zijn tevens wereldwijd van toepassing.

Prijsdaling

De kosten voor Li-ion batterijen en stroombatterijen gaan binnen vijf jaar drastisch dalen, stelt het rapport: “Deze trend suggereert dat er een enorme verschuiving plaats zal vinden naar deze technologieën in de komende twee decennia.”

De grootste markt voor batterij-technologie ligt bij de consument; huishoudens en particulieren die eventuele extra energie van hun eigen PV-panelen liever opslaan voor later gebruik dan het terug te geven aan het net, tegen minimale financiële voordelen.

Andere drijfveren, naast de financiële voordelen, voor de voorspelde verschuiving zijn: meer controle over gebruik van energie, vermijden van energietarieven en bescherming tegen black-outs en technische storingen.

Ook interessant