Zoeken
Menu
De 1e Tesla batterij van Utrecht staat bij Jaarbeurs Beeld: Irene Vijfwinkel

Utrecht heeft een primeur: op de parkeerplaats van Jaarbeurs staat een Tesla Powerpack. Het is de eerste grote opslag van zonne-energie in Nederland en kan maar liefst 1 MWh groene energie opslaan. Het plaatsen van de batterij is een belangrijke stap in de verduurzaming van de energievoorziening in het Utrechtse stationsgebied.

Het plaatsen van de batterij is een initiatief van het Smart Solar Charging-consortium, dat onder andere bestaat uit het Utrecht Sustainability Institute, LomboXnet, Jaarbeurs, Stedin, Economic Board Utrecht en zowel de gemeente als de provincie Utrecht. Het consortium wil in de regio Utrecht het energiesysteem van de toekomst ontwikkelen op een wereldwijd unieke manier.

Energieopslag voor 15 huishoudens

Utrecht wil voor 2030 aardgasvrij zijn. Een flinke uitdaging. Veel mensen hebben bijvoorbeeld al wel zonnepanelen, maar als de zon niet schijnt, heb je daar minder aan. Door energie op te slaan in een grote batterij zoals de Tesla Powerpack op de Jaarbeurs parkeerplaats, kan stroom gebruikt worden wanneer de stad het nodig heeft. Zo zouden er vijftien huishoudens een week lang van energie kunnen worden voorzien.

50 elektrische auto’s per dag opladen

De gloednieuwe batterij heeft een oppervlakte van ongeveer 20 m2 en is gekoppeld aan de 200 zonnepanelen en 20 laadpunten voor elektrische auto’s van Jaarbeurs. Het bedrijf kan met de batterij een buffer opbouwen, bijvoorbeeld om te kunnen voorzien in de enorme energievraag als er veel bezoekers zijn. Met een volle batterij kunnen ongeveer 50 elektrische auto’s per dag opgeladen worden.

Energieopslag voor de wijk 

De komende jaren gaat Jaarbeurs nog veel meer zonnepanelen plaatsen op haar daken. Ook in de omgeving worden de komende jaren nieuwe woningen gebouwd die vol zullen komen te liggen met zonnepanelen. De stroom die daarmee geproduceerd wordt, zal ook opgeslagen worden in de batterij. De bewoners kunnen dan dus met hun eigen zonne-energie op een later moment een was draaien of hun favoriete serie kijken.

Ook interessant