Zoeken
Menu
VSK terugblik Tekst: Tekstbureau ‘t Kofschip

De 2018 editie van de VSK-beurs is goed bezocht. Zo’n 35.000 installateurs en aanverwanten kwamen naar de Jaarbeurs. Ze bekeken producten, stelden vragen, bezochten een lezing, of praatten met leveranciers. En ze namen grif de diverse hebbedingen mee die er te krijgen waren.

De sfeer in de vijf hallen was uitstekend en er waren flink wat hoogtepunten. Met name leveranciers van warmtepompsystemen kregen veel bezoekers in hun stand. Speciaal voor architecten, installatieadviseurs, projectmedewerkers gemeenten en medewerkers van vastgoedbedrijven en woningcorporaties was er een innovatieroute langs diverse warmtepompleveranciers uitgezet. Verder stond stille en energiezuinige ventilatie centraal en zaten de lezingen over het algemeen lekker vol. Dat BIM in de lift zit, was ook goed te merken op de beurs.

Duurzaam & digitaal

Veel installateurs lieten zich informeren over de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Doekle Terpstra verwoordde de trend in de branche heel kernachtig met: ‘Duurzaam & digitaal; dat wordt het helemaal’. Want in die combinatie zijn er nog meters te maken. Installaties (op afstand) monitoren en onderhouden met behulp van data is bijvoorbeeld een directe mogelijkheid om extra diensten aan de man te brengen. Het verbinden van elektrotechniek met werktuigkunde door middel van ICT en regeltechniek wordt belangrijker, dus ook daar moeten installateurs op inspelen. Diverse sprekers op de beurs hadden als belangrijkste raad: doe kennis op, zorg dat je bij blijft of – als het even kan – voorop loopt. 

Handen uit de mouwen 

Er was veel te zien op de VSK-beurs, maar ook de doeners konden hun hart ophalen. Door een VR-bril of hololens kijken, de smelttijd van de gigantische ijsblokken bij de NVKL raden (en misschien wel een iPhone winnen), een brein van buizen vormen, met schaalmodellen van VW-busjes een wedstrijdje doen, en ga nog maar even door. De race-auto in de stand van KSB (afsluiters en pompen) trok veel bekijks en werd door heel veel mensen op de foto gezet. “Een warmtepomp of deze auto, wat kies jij?”, werd een bezoeker gevraagd. Drie keer raden wat zijn antwoord was… 

VSK Awards 2018: blije prijswinnaars

Iedereen was natuurlijk ontzettend benieuwd wie welke VSK-prijs in de wacht zou slepen. Installateurs konden digitaal op hun favoriete inzending stemmen en deden dat massaal. Een dolgelukkige woordvoerder van Nathan Systems nam de Publieksprijs in ontvangst voor de LWDV lucht/water-warmtepomp. Verder wees een deskundige vakjury in iedere categorie een winnaar aan. In de categorie Digitaal en Slim koos de jury voor het Spider regel-/monitoringsplatform van Itho Daalder. De Spider regelt en monitort het totale binnenklimaat in de woning en geeft inzicht in energieverbruik en –opwekking. Ambrava won met de Wind-Free cassettes de prijs in de categorie Gezond & Comfort. De inzending Wattz-In van de Zehnder Group Nederland won in de categorie Energie(r)evolutie & Transitie. Ten slotte sleepte Mascot met de Advanced collectie de prijs in de categorie Installateurszaken in de wacht. De jury liet weten blij verrast te zijn met de inzendingen omdat ze laten zien dat de installatiebranche hard bezig is om de energietransitie en de veranderende rol van het installatiebedrijf vorm te geven. Het is een enorme uitdaging maar installerend Nederland is er voortvarend aan begonnen!  

Ook interessant