Zoeken
Menu
​Vooruitblik VSK Awards: Systeemoplossingen Foto: VSK 2016

Nu de VSK beurs 2016 voor de deur staat, stijgt de spanning bij de genomineerden voor de VSK awards. Tijdens elke editie van de beurs wordt de prijs uitgereikt in verschillende categorieën. In aanloop naar de beurs, kijken wij samen met de genomineerden vooruit.

In de categorie Systeemoplossingen nomineerde de jury Zehnder Group met de ComfoAir Q, de DiagnosTX van Priva en het Zero Energy Concept van Itho Daalderop BV.

Zehnder Group Nederland

De Zehnder Group Nederland heeft de editie van de VSK beurs de luxe dat het maar liefst twee nominaties in de wacht heeft gesleept. Naast dat het bedrijf werd genomineerd in de categorie systeemoplossingen, was de jury ook zeer te spreken over de Zmart Flex in de categorie Installateurzaken.

ComfoAir Q

De ComfoAir Q werd door de jury omschreven als de eerste modulerende WTW-unit voor de woningbouw. “In het stookseizoen wordt de modulerende voorverwarming ingezet, bij warmer weer schakelt de modulerende bypass in. Eveneens modulerende inline-bypasskleppen zorgen ervoor dat de mate van warmteterugwinning traploos is en dus onder alle omstandigheden een optimale inblaastemperatuur levert.” De ComfoAir Q heeft daarmee zeker indruk gemaakt bij de jury. Een technische doorontwikkeling van ventilatie met warmteterugwinning. Belangrijke plus is dat het comfort van de gebruiker voorop staat. Een aantal oorzaken van klachten bij vergelijkbare systemen worden aangepakt, zoals het voorkomen van het bevriezen van de warmtewisselaar onder winterse omstandigheden en tocht- en geluidsklachten. Daarnaast biedt de modulerende techniek en de doorontwikkelde wisselaar een significante verbetering van de energieprestatie, waarbij verwacht mag worden dat deze ook in de praktijk waargemaakt kan worden.”

Zehnder geeft aan dat de concurrentie groot is, maar dat eveneens in het voordeel is van de gehele branche. “Er zijn mooie producten genomineerd. Hier zijn we blij mee omdat de Nederlandse industrie op deze manier haar voortrekkersrol in Europa kan behouden. Dit versterkt ons in onze concurrentie positie. Dit is niet alleen goed voor Zehnder, maar voor de gehele Nederlandse installatie-industrie. We zijn razend benieuwd naar het Jury- en publieksoordeel.”

Priva

Eén van die concurrenten is Priva dat is genomineerd met de DiagnosTX, een compleet ander product.

DiagnosTX

“De Priva DiagnosTX is een clouddienst om gebouwinstallaties optimaal te laten functioneren. Serviceorganisaties kunnen hiermee een beter presterende HVAC-installatie opleveren en deze prestaties monitoren en bewaken gedurende de hele levensduur van een gebouw. De beheerder kan alle gegevens op afstand uitlezen en hoeft alleen langs te komen als er een probleem is. Het systeem heeft ook een rapportagefunctie, waardoor gebouweigenaren beter betrokken kunnen worden bij duurzaam onderhoud.”

In het juryrapport legt de jury haar keuze verder uit: “De jury is gecharmeerd van deze toegankelijke manier van beheren. De DiagnosTX integreert de diverse systemen met een dashboard-functie. Daardoor is het systeem ook merkonafhankelijk. Deze eenling is er in geslaagd diverse systemen bij elkaar te brengen.”

Priva heeft een duidelijk doel voor ogen met het genomineerde product: “70% van de gebouwen in Nederland presteert niet zoals ze zijn ontworpen. Dat is een enorm aantal en een enorm besparingspotentieel op het gebied van energie en (ad hoc) onderhouds- en reparatiekosten. De nominatie is een signaal dat de installatiebranche dit erkent als een serieus probleem en inziet dat er kansen liggen om dit probleem op te lossen, samen met eigenaren en beheerders van gebouwen. Daarnaast geeft het aan dat de cloud niet meer is weg te denken uit de wereld van gebouwbeheer. Tot slot is het een opsteker voor elk bedrijf, ook voor Priva, als blijkt dat de ontwikkelingen die je introduceert goed ontvangen worden door de markt.”

Itho Daalderop

“Het Zero Energy Concept (ZEC) van Itho Daalderop is een totaaloplossing voor zeer energiezuinige woningen en bestaat uit een warmtepomp, WTW en regeneratie-unit. ZEC biedt de mogelijkheid de installatie-componenten te plaatsen in een apart te bouwen berging of een andere opstelling. Dit past goed in de Stroomversnelling en vergelijkbare initiatieven,” zo wordt het Zero Energy Concept van Itho Daalderop omschreven. Itho Daalderop ziet de nominatie al een enorme waardering van het werk dat zij leveren. “De VSK nominatie wordt door ons gezien als een waardering door vakmensen uit de bouw- en installatiebranche voor de door ons ingeslagen weg. Itho Daalderop richt zich al jaren op de ‘all electric’ verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dit jaar zal deze verduurzaming gaan versnellen. Dit is goed voor de branche, voor Itho Daalderop, maar vooral voor de wereld waarin we leven. 

Zero Energy Concept

In het rapport legt de jury haar keuze verder uit: “De grootschalige renovatieopdracht vraagt om conceptoplossingen. Dit is volgens de jury een mooi voorbeeld van concept-denken. Itho Daalderop heeft in dit product diverse systemen en concepten geïntegreerd. Het Zero Energy Concept biedt een systeemoplossing voor nul-op-de-meter-woningen en is daarmee uiterst relevant. Het Zero Energy Concept heeft zich inmiddels ook al bewezen.”

Volgens het bedrijf past deze toelichting goed bij de weg die ze zijn ingeslagen. “De sleutel voor succes is het kunnen garanderen van langdurige prestaties. Dit doen we met robuuste componenten die continue online gemonitord worden om de prestaties en het comfort te garanderen over tientallen jaren. Deze componenten zorgen voor de verwarming, het warme tapwater en de ventilatie in een woning. Het samenspel van deze componenten en de extra projectspecifieke diensten noemen we het Zero Energy Concept, de ZEC. Het unieke aan onze oplossing is het niet één eindproduct is maar een concept dat aansluit bij de dynamiek en de diversiteit van de projecten in de bouw. Voor elk ambitieniveau en woningtype. Hiervoor is er onder andere een nieuwe, zeer efficiënte WTW ontwikkeld.”

Zero Energy Concept.jpg

Zero Energy Concept.jpg

Priva DiagnosTX.jpg

Priva DiagnosTX.jpg

Zehnder Zmart Flex.jpg

Zehnder Zmart Flex.jpg

Ook interessant