Zoeken
Menu
​Uniform informatiemodel bevordert data-uitwisseling in installatiebranche Foto: VSK 2016

Data-uitwisseling zonder problemen is binnenkort een realiteit in de installatiebranche. Dat meldt Uneto-VNI in een persbericht. De brancheorganisatie presenteerde tijdens de VSK-beurs een uitbreiding van het Europees Technisch Informatie Model (ETIM) en lanceerde de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB). Deze initiatieven maken één uniform informatiemodel mogelijk, wat de kans op fouten en vertraging aanzienlijk verkleind.

Het evenement van Uneto-VNI op de VSK-beurs werd druk bezocht. Voormalig astronaut André Kuipers lanceerde daar het eindresultaat van het project ETIM-RT. Met deze uitbreiding van het Europees Technisch Informatie Model (ETIM) kunnen bouwpartijen en softwareplatforms op korte termijn 3D-objecten genereren en uitwisselen.

Uniforme Objecten Bibliotheek

UNETO-VNI kondigde tevens de lancering van de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) aan; de laatste stap naar probleemloze data-uitwisseling en volwaardig BIM'en. De UOB maakt het mogelijk uniforme en uitwisselbare objecten te genereren in CAD-systemen van de installatiebedrijven. In het bijzijn van Ferdi Licher, directeur Wonen en Energiebesparing van het ministerie van Binnenlandse Zaken, tekenden UNETO-VNI, FEDET/FME, stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie en 2BA hiervoor een overeenkomst.

Productiviteit omhoog

Door beide initiatieven neemt de productiviteit in de installatiesector toe, zegt Uneto-VNI. Installateurs hoeven data voortaan maar één keer in te voeren om ze vervolgens probleemloos te blijven gebruiken. De kans op fouten en vertraging in het bouwproces neemt drastisch af. Bovendien bieden de data belangrijke informatie voor assetmanagement.

Titia Siertsema, voorzitter van UNETO-VNI: “Als branche hebben we met ETIM-RT een solide basis  om de kwaliteit van productdata naar een hoger niveau te tillen. De laatste stap naar volwaardig BIM'en zetten we nu met de Uniforme Objecten Bibliotheek. Omdat dit van groot belang is voor onze leden, hebben wij de afgelopen jaren ruim 1 miljoen euro aan menskracht geïnvesteerd in deze ontwikkeling.”

Bouw sluit aan

Ook de bouw gaat zich aansluiten bij de ETIM-systematiek waardoor ook de data-uitwisseling tussen ketenpartners optimaal kan gaan verlopen. Om dat mogelijk te maken, droeg voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI het beheer van ETIM over aan directeur Rien Wabeke, directeur van Stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie.

Ook interessant