Zoeken
Menu
Succesvolle vakbeurs Elektrotechniek onderstreept Foto: Shutterstock

Elektrotechniek 2009 is succesvol afgesloten. De vakbeurs, die bij de officiële opening door VVD-leider Mark Rutte werd geroemd om zijn innovatieve karakter, bewees dat de branche op weg is naar herstel. De stemming onder de ruim 400 exposanten was ronduit optimistisch, hetgeen zich vertaalde in het waarderingscijfer 7,1. Project manager Irene Moon van beursorganisator VNU Exhibitions: “De stijgende lijn is ingezet en men kijkt weer met vertrouwen uit naar 2010.”

Elektrotechniek 2009 is succesvol afgesloten. De vakbeurs, die bij de officiële opening door VVD-leider Mark Rutte werd geroemd om zijn innovatieve karakter, bewees dat de branche op weg is naar herstel. De stemming onder de ruim 400 exposanten was ronduit optimistisch, hetgeen zich vertaalde in het waarderingscijfer 7,1. Project manager Irene Moon van beursorganisator VNU Exhibitions: “De stijgende lijn is ingezet en men kijkt weer met vertrouwen uit naar 2010.” 

Ondanks de economische tegenwind die de afgelopen maanden gevoeld werd in de hele branche, hadden vele deelnemers alles uit de kast gehaald om stevige presentaties neer te zetten. Het beursthema 'Innovatie & Relatie' was bijzonder goed ingevuld; de bezoekers werden getrakteerd op vele noviteiten. De glasvezelconnector No Polish Connector van 3M Nederland en de Master LED van Philips Lighting werden door respectievelijk een vakjury en het publiek bekroond met een ETOP Innovation Award. Naast vele exposanten stelde ook het UNETO-VNI Innovatieplein vele aansprekende noviteiten centraal. “Dit is het levende bewijs van de innovatiekracht van de branche,” aldus Moon. 
 
Actualiteit troef 
Elektrotechniek bood de bezoekers een compleet overzicht van actuele trends en ontwikkelingen. Het seminar- en congresprogramma behandelde onderwerpen als verlichting, energiebesparing, domotica en beveiliging. Het laatstgenoemde onderdeel kreeg ook op de beursvloer een podium met het Elektrotechniek & Beveiliging sector, waarin diverse partijen op het gebied van beveiliging zich presenteerden. 
 
Bezoekers 
De beurs trok 33.166 bezoekers, die de beurs waardeerden met een 7,0. Het beslisniveau was hoog; 47% was eind- of medebeslisser, 26% adviseur. Van de bezoekers kwam 31% uit het installatiebedrijf en 27% uit de elektronische-, elektronica- en overige industrie. Voor wat betreft de interesse per beurssector ging installatiemateriaal met 58% aan kop, gevolgd door verlichting met 47% en elektrotechnische apparatuur met 44%. Consultant Egbert van Woesik bezocht Elektrotechniek om alles te weten te komen over glasvezel en componenten, en vooral de bijbehorende verbindingsstukken. "Op Elektrotechniek ben ik aan het goede adres. Met kennis over de noviteiten en door gesprekken met exposanten kan ik mijn relaties in de nabije toekomst deskundig adviseren.” Erik Bosman, oprichter en eigenaar van Bosman Industrial Technology Europe BITE zocht en vond op de beurs oplossingen voor procesbesturing: “Op Elektrotechniek krijg je de kans naar de toekomst te kijken, kennis te maken met nieuwe technieken. Die moet je vervolgens wel durven toepassen en creatief implementeren. Ik heb goede afspraken gemaakt met exposanten en daar gaat absoluut wat uit komen.” 
 
Innovatie & Relatie 
Exposanten lieten enthousiaste geluiden horen. “Bij sommigen waren de verwachtingen in eerste instantie enigszins behoudend, vooral bij de bouwgerelateerde bedrijven,” aldus Irene Moon, “Maar dat veranderde al na de eerste beursdag. Vanaf dat moment werd elke dag opnieuw bevestigd dat de positieve stemming er bij iedereen goed in zat. Vele deelnemers noteerden zelfs een groter aantal leads dan bij de vorige editie.” Bij vele exposanten stond de beursdeelname in het teken van het beursthema 'Innovatie & Relatie'. Bertrille Snoeijer, Communicatie Manager ABB Automation Products Nederland glundert: ,,Onze stand was elke dag druk bezocht. Dit brancheplatform is onmisbaar om overzichtelijk alle ontwikkelingen in de gaten te kunnen houden en uiteraard voor relatieonderhoud. De bezoekers kunnen alles beetpakken, zien werken en contacten leggen.” De samenwerking tussen de beide marktleiders ABB en Draka leidde tot een revolutionaire nieuwe installatielijn voor de utiliteitsmarkt, de Clixys, die een nominatie kreeg voor de ETOP Innovatie Award. Algemeen Directeur van Eaton Electric Benelux Matty Hummelink: ,,Elektrotechniek was voor ons vooral dit jaar een hele belangrijke beurs. Wij presenteerden namelijk onze nieuwe, geïntegreerde verkooporganisatie Eaton Electric Benelux, ontstaan door het samengaan van Eaton Holec en Moeller Electric.” Ook hier waren noviteiten troef met o.a. de Darwin SmartWire, het innovatieve NMX-middenspanningsschakelsysteem en de elektronische beveiligingsschakelaar PKE. 
 
Elektrotechniek 2011 
De volgende editie van Elektrotechniek vindt plaats van 3 tot en met 7 oktober 2011 in de Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie: www.elektrotechniek-online.nl.

Ook interessant