Zoeken
Menu

De Proces Innovatie Prijs (publieksprijs) van de vakbeurs Industrial Processing is in de wacht gesleept door KSB Nederland met de SuPremE-motor. De SuPremE-motor was één van de twaalf genomineerde producten die door het publiek in aanloop naar de beurs werden beoordeeld. Directeur Nico Gitz en Jan Kamps van KSB Nederland namen de prijs tijdens de eerste beursdag in ontvangst. De prijs is een erkenning voor innovatieve producten en oplossingen binnen de procesindustrie.

De SuPremE-motor van KSB was ook op de beursvloer een publiekstrekker. De aandrijving van de Duitse pompproducent is een revolutionaire innovatie, waarmee grote energiebesparingen kunnen worden bereikt. De motor bevat -in tegenstelling tot conventionele synchroonmotoren- geen magnetische materialen waardoor kostbare grond- en hulpstoffen worden gespaard en milieubelasting wordt voorkomen in landen waar die stoffen worden gedolven.

De nieuwe motor vereist geen storingsgevoelige positie-indicatoren van de rotor waardoor de motor dezelfde robuustheid en betrouwbaarheid heeft als een geregelde asynchrone motor. Door de lage verliezen in de rotor is de levensduur van de lagers zelfs enigszins verhoogd. De aandrijving is uitgerust met een vierpolige rotor. Deze bestaat alleen uit een blikpakket en heeft geen kortsluitanker. Voor de geleiding van de veldlijnen is aan de rotorplaten in het blikpakket een bijzondere vorm gegeven.

In combinatie met de PumpDrive toerentalregeling zijn toerentallen van 0 tot 4.200 min-1 standaard mogelijk. Met de nieuwe synchroon-reluctantiemotoren is een nieuwe technologie beschikbaar, waarmee aan alle toekomstige eisen voor energiezuinige aandrijving van pompen en andere roterende apparatuur kan worden voldaan. De motoren bereiken nu reeds het toekomstige efficiëntieniveau IE4 van de IEC/CD 60034-30 Ed. 2.

Ook interessant