Zoeken
Menu

Prefab en modulair installeren zijn bouwmethodes die steeds vaker worden toegepast. Het is een snelle en nauwkeurige manier van installeren die tijd en geld bespaart. Grote bedrijven als Cofely en Unica doen het, maar ook kleinere installatiebedrijven werken steeds vaker volgens de prefab-methode.

Bij Kroneman Installatietechniek in Scherpenzeel werken in totaal 11 mensen. Het bedrijf doet het gebruikelijke installatiewerk, maar richt zich daarnaast nadrukkelijk op prefab toepassingen. Directeur Johan Kroneman: “Wij zitten vooral in de woningbouw en utiliteitsbouw. Prefab komt de betrouwbaarheid, de snelheid en ten goede kwaliteit. Wij werken al geruime tijd op deze manier. Het grappige is dat de opdrachtgever er niet om vraagt, maar het is wel ons antwoord. Er zitten zoveel voordelen aan: het werkt snel en goed. Deze manier van werken vraagt wel om een nauwkeurige werkvoorbereiding.”

Riolering en Mechanische Ventilatie

Voor bouwprojecten in Scherpenzeel en Katwijk levert Kroneman momenteel prefab installaties op het gebied van riolering en mechanische ventilatie. “Kijk”, legt Kroneman uit, “van Scherpenzeel naar Katwijk is elke keer vijf kwartier rijden. Wij gaan nu eens in de week met een x aantal prefab-installaties naar die locatie toe. Je bent natuurlijk afhankelijk van de bouwsnelheid, daar pas je je traject en aantallen op aan. Een belangrijk pluspunt van prefab installeren vind ik de controle: je tekent het uit, dan maak je een zaaglijst, je zaagt het uit en dan wordt het in de werkplaats gemaakt. Vervolgens ben je ter plaatse op de bouw waar je het nogmaals aftekent en je prefab-installatie op het afgetekende werk legt. Klopt het niet, dan is er ergens iets fout gegaan. Dat kan gebeuren, maar over het algemeen vermindert prefab en modulair installeren de faalkosten enorm, omdat je een eventuele fout in een veel eerder stadium ontdekt.”

Voordelen van prefab en modulair installeren:

  • Installeren kost minder tijd
  • Flexibel, want eenvoudig aan te passen en uit te breiden
  • Veiliger, want voor-geproduceerde onderdelen vereenvoudigen de installatiewerkzaamheden op locatie
  • Minder restafval op de bouwplaats
  • Minder kans op diefstal en beschadigingen op de bouwplaats

Installatiemodule

Unica kwam een aantal jaar geleden al op de markt met Smart Construct, een all-in-one plug-and-play installatiemodule. Het uitgangspunt van Smart Construct is dat de basis voor ieder nieuwbouwpand hetzelfde is. Toch wordt veel ontwerp-, reken- en tekenwerk steeds weer opnieuw gedaan. Met kant- en klare modules is dat niet meer nodig, ze zijn overal toe te passen. De modules bestaan uit werktuigbouwkundige, elektrotechnische en regeltechnische componenten. Ze worden in een fabrieksachtige omgeving gemaakt en vervolgens op de locatie gekoppeld en aangesloten; snel en simpel. 

Prefab en modulair installeren is een belangrijke innovatie in de bouw- en installatiewereld.
Johan Kroneman ziet er zeker toekomst in. “Het wordt al veel gedaan, maar ik denk dat het in de komende jaren op een nog veel grotere schaal toegepast gaat worden. Het is een mooie combinatie van maatwerk en een standaardoplossing.”

Ook interessant