Zoeken
Menu
Klussensites uitkomst voor zomerdip zzp’ers Foto: Shutterstock

De zomervakantie is weer aangebroken. De meeste zzp’ers kunnen zich echter niet permitteren om acht weken lang te gaan luieren. Maar in de zomerperiode neemt het werkaanbod af, zeker voor zelfstandigen die vaak in onderaanneming werken. Voor wie om werk verlegen zit, kunnen klussensites uitkomst bieden.

Verschillende sites

Als je op Google naar ‘klusjesmannen’ zoekt, verschijnen er direct een aantal websites waarop particulieren en bedrijven hun klussen kunnen aanbieden, en waarop vaklieden vervolgens offertes kunnen uitbrengen. De redactie van Installatieprofs kwam tot de ontdekking dat de meeste offertes afkomstig zijn van zzp’ers. Wie zich op een klussensite als vakman wil inschrijven, betaalt daarvoor vaak een vast bedrag per maand of kwartaal. De bekendste sites rekenen de hoogste kosten (soms wel meer dan 100 Euro per maand), maar leveren ook de meeste opdrachten op. De zzp’ers die wij spraken, gaven allemaal aan dat ze een prima boterham konden verdienen aan de opdrachten die ze via een klussensite hadden binnengehaald, en dat het inschrijfgeld dus een goede investering was gebleken.

Beren op de weg

Een van de zzp’ers die wij spraken, zag vooraf een flink aantal beren op de weg. Zo was hij bang te moeten concurreren tegen collega’s die hun diensten tegen woekerprijzen aanbieden. Dit bleek in de praktijk erg mee te vallen. Een superlage prijs wekt blijkbaar weinig vertrouwen bij mensen die een klus plaatsen. Bovendien worden de zzp’ers na afloop van de klus vaak door de klant beoordeeld. Die beoordeling verschijnt dan bij het profiel van de zzp’er op de site. Wie professioneel werk levert en alle afspraken netjes nakomt, krijgt een goede beoordeling en is daardoor weer meer in trek bij volgende opdrachtgevers. 

Een andere zzp’er vreesde aanvankelijk tegen vele concurrenten te moeten opboksen. Ook dat valt meestal reuze mee. Een snelle screening van een aantal klussites wijst uit dat er zelden meer dan zes offertes worden uitgebracht voor een bepaalde klus. Er is dus een goede ‘winkans’.

Aandachtspunt

 Klanten vragen vaak om een totaalprijs. De informatie die zij met betrekking tot de klus op de site plaatsen, is echter nogal summier. Dat maakt het lastig om een totaalprijs te offreren. En als de opdrachtgever meer dan 100 kilometer verderop woont, is het ook niet winstgevend om van te voren persoonlijk te gaan kijken, vooral niet als u de klus misschien niet eens krijgt toegewezen. Het is dan zaak om eerst telefonisch contact op te nemen met de klant, om zo meer informatie te vergaren. Vraag om een duidelijke omschrijving, eventueel met foto’s van de situatie ter plaatse. Bespreek ook wie de benodigde materialen koopt en leg alles schriftelijk vast. Zo komt er niemand voor onaangename verrassingen te staan.

Prettige vakantie!

Als collega zzp’er wens ik u allen een hele fijne zomer toe met een perfecte balans tussen werk- en vakantieweken.

Ook interessant