Zoeken
Menu
Installatiebranche maakt sprong in productiviteit dankzij doorbraak in informatisering Foto: Shutterstock

Probleemloze data-uitwisseling in de installatiebranche is binnenkort realiteit. Brancheorganisatie UNETO-VNI presenteerde tijdens de VSK in Utrecht een uitbreiding van het Europees Technisch Informatie Model (ETIM) én de start van de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB). Dankzij deze initiatieven kunnen installatiebedrijven binnenkort gebruik maken van één, uniform informatiemodel.

Tijdens de installatievakbeurs VSK in Utrecht organiseerde UNETO-VNI een evenement rond het Bouw Informatie Model (BIM). Voormalig astronaut André Kuipers lanceerde daar het eindresultaat van het project ETIM-RT. Met deze uitbreiding van het Europees Technisch Informatie Model (ETIM) kunnen bouwpartijen en softwareplatforms op korte termijn 3D-objecten genereren en uitwisselen.

Uniforme Objecten Bibliotheek

UNETO-VNI kondigde daarnaast de lancering van de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) aan, de laatste stap naar probleemloze data-uitwisseling en volwaardig BIMmen. De UOB maakt het mogelijk uniforme en uitwisselbare objecten te genereren in CAD-systemen van de installatiebedrijven. In het bijzijn van Ferdi Licher, directeur Wonen en Energiebesparing van het ministerie van Binnenlandse Zaken, tekenden UNETO-VNI, FEDET/FME, stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie en 2BA hiervoor een overeenkomst.

Hogere productiviteit

Dankzij beide initiatieven neemt de productiviteit in de installatiesector toe. Installateurs hoeven data voortaan maar één keer in te voeren om ze vervolgens probleemloos te blijven gebruiken. De kans op fouten en vertraging in het bouwproces neemt drastisch af. Bovendien bieden de data belangrijke informatie voor asset management.

Hoger niveau productdata

Voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI: "Als branche hebben we met ETIM-RT een solide basis  om de kwaliteit van productdata op een hoger niveau te brengen. De laatste stap naar volwaardig BIMmen zetten we nu met de Uniforme Objecten Bibliotheek. Omdat dit van groot belang is voor onze leden, hebben wij de afgelopen jaren ruim één miljoen euro aan menskracht geïnvesteerd in deze ontwikkeling."


Ook interessant