Zoeken
Menu
Innovation Center klaar voor trainingen en productontwikkeling Tekst: Mari van Lieshout

Door de groeiende vraag naar pv-panelen wordt de manier waarop de panelen bevestigd worden steeds belangrijker. Esdec heeft onlangs haar Innovation Center in gebruik genomen. In het centrum worden niet alleen nieuwe ontwikkelingen getest, maar worden ook monteurs getraind.

Met het Innovation Center wil Esdec een bijdrage leveren aan een duurzame ontwikkeling van de solar industrie. 'We faciliteren de branche en stimuleren innovatie, door binnen het Innovation Center installateurs, groothandels en andere stakeholders met elkaar in contact te brengen,' zegt Niek Hengeveld, Marketing Manager Esdec. 'Dit doen we door gezamenlijke trainingen, voorlichtingen en inspiratiesessies te organiseren. Daarnaast trainen we installateurs op gebied van montagesystemen, installatie en veiligheid. Installateurs kunnen in het Innovation Center een basic of advanced training volgen. Voor sales medewerkers van groothandels hebben we een commerciële training ontwikkeld, waarmee ze alles te weten komen over onze montagesystemen.'

Sterkteberekening

Er kan nogal wat fout gaan bij de montage wanneer dit niet door professionals gebeurt. Voor iedere situatie moet een sterkteberekening gemaakt worden. Deze sterkteberekening bepaalt bijvoorbeeld het aantal dakhaken voor een schuin pannendak en de te plaatsen ballast voor een plat dak. De berekeningen die hierbij gevolgd moeten worden, zijn de Eurocodes, aangevuld met onze nationale bijlage NEN 7250. Hierin zitten een aantal variabelen zoals windgebied, hellingshoek en hoogte, die bepalend zijn voor de sterkte van het montagesysteem. Veel aanbieders, onder wie ook Esdec, hebben een gratis rekentoon ontwikkeld voor de gebruikers van de systemen. De tool rekent exact uit welke materialen in welke hoeveelheden nodig zijn.

Juiste bevestiging

Een goede bevestiging van zonnepanelen is om meerdere redenen belangrijk. Veiligheid staat altijd voorop. Een onjuiste bevestiging van de zonnepanelen kan leiden tot gevaarlijke situaties. Op het dak zelf, maar uiteraard ook voor mensen op de grond. Daarnaast is de kans groot dat er lekkages ontstaan wanneer de zonnepanelen niet goed gemonteerd zijn. Bijvoorbeeld een verkeerd gebruik van het aantal haken zorgt voor druk op de dakpannen, waardoor deze kunnen breken of scheuren. Het probleem is dat dit niet direct zichtbaar is en je het pas merkt wanneer de lekkage al de nodige schade heeft aangericht.

Succesfactoren

De snelheid en het gemak zijn succesfactoren bij de montage. Zonnepanelen worden op hellende daken steeds vaker bevestigd met behulp van een innovatieve haaktechniek. Esdec heeft hiervoor het snelle en kostenbesparende bevestigingssysteem ClickFit ontwikkeld. Het is een overzichtelijk, universeel systeem doordat de zonnepanelen slechts met een paar componenten bevestigd kunnen worden. Daarnaast is het montagesysteem ontworpen voor verschillende daktypen. Zo kunnen zonnepanelen met ClickFit eenvoudig op pannendaken, daken van staal, lei, bitumen, golfplaat en fels bevestigd worden.

Bevestigen van zonnepanelen op een plat oppervlak heeft andere uitdagingen dan een schuin dak. De belangrijkste factoren bij installatie op een plat dak zijn de ideale hellingsgraad en de benodigde ballast. Het FlatFix Fusion montagesysteem van Esdec is een door installateurs veelgebruikt systeem. Het systeem is voorzien van handige klikverbindingen, wat tijdwinst oplevert bij het bevestigen van de zonnepanelen.

Productontwikkeling

In het Innovation Center laat Esdec zien wat het aan productontwikkeling doet en hoe het bedrijf de producten aan allerlei testen onderwerpt. In klimaatkasten worden de invloeden van het weer op de systemen gemeten. Met trektesten toetsen onderzoekers de stevigheid en stabiliteit van de systemen. Er zijn 3D-printers om snel nieuwe innovaties te kunnen testen.

Het Innovation Center is geopend voor de technische groothandels die de montagesystemen van Esdec distribueren en de installateurs die ze plaatsen. 'Bijkomend doel van het Innovation Center is om de dialoog met deze doelgroepen te faciliteren; er zijn altijd productontwikkelaars van Esdec aanwezig om mee in gesprek te gaan.'

Ook interessant