Zoeken
Menu

Elke maand interviewen we voor Elektrotechniek365 een willekeurige e-installateur over zijn bedrijf, zijn vak en de branche. Dit keer aan het woord: Rick Veenstra van Ritske Elektrotechniek in Leiden.

Vertel eens wat over je bedrijf?
“Sinds zes jaar werk ik voor mezelf. Daarvoor was ik werkzaam bij een installatiebedrijf. Op een gegeven moment werd me dat te groot, er werkten toen meer dan tweeduizend mensen. Ik voelde me er niet prettig meer, voor mij was het te onpersoonlijk geworden. Toen ben ik gaan nadenken, zoek ik naar een andere baan in een kleiner bedrijf, of ga ik een eigen bedrijf beginnen? 

Dat laatste trok toch wel erg, en ik heb de stap gezet. Het was wel een overgang, van zo groot naar alleen. Maar als je wat gaat netwerken, dan wordt je ook wel weer verder geholpen. In het begin is het vooral ‘uurtje-factuurtje’ voor anderen, en kleine klusjes aanpakken. En dat gaat dan groeien.”
 
Wat vind je zo mooi aan je vak?
“Ik was als kind al met elektriciteit bezig, knutselen, dingen maken. Toen ik voor een opleiding en beroep moest kiezen, heeft mijn vader gezegd: elektrotechniek, echt iets voor jou. En dat is ook zo. Het is leuk om problemen op te lossen, soms moet je flink puzzelen, bijvoorbeeld als je met leidingen van de meterkast naar de zolder moet.”
 
Heb je ook ergens een hekel aan?
“Nou, de administratie vind ik wel het minst leuke onderdeel. Ik leg het nodige bij de accountant neer, maar ik doe ook heel veel zelf. Zo houd je ook goed overzicht. Maar het kost veel tijd, ik ben liever met installatiewerk bezig.”
 
Waar ben je nu mee bezig?
“Ik ben buitenverlichting aan het aanleggen in een winkelcentrum. En ik ben voor de gemeente op verschillende plekken in de stad laadstations voor elektrische auto’s aan het installeren. Ik mag niet mopperen, ondanks de recessie heb ik gelukkig nog voldoende werk.”
 
Wat is de laatste cursus/opleiding die je hebt gevolgd? 
“Twee jaar geleden heb ik de opleiding MIT-E gedaan (Middelbaar Installatie Technicus Elektrotechniek). Daarin komt van alles en nog wat langs: wet- en regelgeving, energievoorziening, verlichting, aardingsystemen, telematica, projectmanagement. Het is een post-mbo-opleiding die overal wat dieper op ingaat dan mijn middelbare schoolopleiding. Ik heb er wel profijt van. De grote klus bij de gemeente pak ik op een meer projectmatige manier aan. Een onderdeel is bijvoorbeeld dat je de kritische punten nog een keer doorloopt. Heel nuttig.” 
 
Hoe blijf je op de hoogte van ontwikkelingen en producten?
“Ik zit vooral heel veel op internet, want daar is zoveel te vinden. Onder andere Elektrotechniek365.nl van VNU bekijk ik regelmatig. Verder zijn er regelmatig productvoorlichtingen bij leveranciers en breng ik altijd een bezoek aan de beurs Elektrotechniek in Utrecht. Ik kan me van de laatste keer herinneren dat ik onder de indruk was van alle ontwikkelingen rondom led.”
 
Je sponsort een korfbalteam, zie ik op je site. Waarom?
“Ja, dat vind ik gewoon leuk. Sport en beweging zijn belangrijk, en deze club zit vlak bij mijn werk/huis. Het is natuurlijk reclame, want mijn naam staat pontificaal op die shirts. Zo helpen we elkaar.” 
 
Auteur: Marion de Graaff, Tekstbureau ‘t Kofschip

Ook interessant