Zoeken
Menu

De toekomst ziet er weer wat rooskleuriger uit voor de installatiebranche. De orderportefeuille is het afgelopen half jaar met vier tiende maand toegenomen. De meeste bedrijven verwachten bovendien een stijging van de omzet.

Dat blijkt uit de Monitor Bouwketen Voorjaar 2015, die is gebaseerd op conjunctuurmetingen onder de leden van de BNA, Bouwend Nederland, NLingenieurs en Uneto-Vni. Uit de cijfers komt naar voren dat over de gehele bouwketen de orderportefeuille het afgelopen half jaar met drie tiende maand is toegenomen. Met een stijging van vier tiende maand volgt de installatiebranche die trend en doet de sector het zelfs iets beter dan het gemiddelde bedrijf in de bouwketen.

Stijging van de omzet

Over de toekomst zijn de installatiebedrijven weer voorzichtig positief. De meeste installatiebedrijven hebben een positievere verwachting van het toekomstig resultaat dan een half jaar geleden. Per saldo verwachten de bedrijven dan ook een stijging van de omzet. Het aantal  bedrijven dat een omzetdaling verwacht is ten opzichte van zes maanden geleden sterk gedaald. Ook de werkgelegenheid in de sector is verbeterd. Al met al laten deze cijfers zien dat het herstel in de installatiebranche zich verder heeft doorgezet.

Btw-tarief omhoog

Toch ziet de toekomst er niet alleen maar rooskleurig uit. Op 1 juli gaat het btw-tarief op arbeid bij renovaties van woningen weer omhoog. Grote kans dat door de stopzetting van het lage btw-tarief het aantal opdrachten zal afnemen. Dat ondernemers positieve verwachtingen van de omzet in het tweede kwartaal hebben, heeft volgens Uneto-Vni vooral te maken met de afloop van het lage btw-tarief, wat waarschijnlijk zorgt voor een tijdelijke toename van het aantal opdrachten. De brancheorganisatie roept op om het lage btw-tarief van 6 procent met minimaal een jaar te verlengen.


Ook interessant