Zoeken
Menu
CV-ketel nog te vaak niet door vakman geplaatst Foto: Shutterstock

Het is slecht gesteld met het aantal cv-ketels dat wordt geïnstalleerd door een vakman. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van Feenstra is gedaan. Slechts 39 procent van de cv-ketels wordt niet door een erkende monteur geïnstalleerd en dat neemt grote risico’s met zich mee.

In de verhuursituatie wordt veelvuldig een cv-ketel geplaatst door de verhuurder, een kennis of door de huur zelf. In het laatste geval is dit overigens slechts één procent. Bij de installatie worden de gevaren van koolmonoxide vaak uit het oog verloren terwijl bijna iedereen (99% procent) weet dat deze sluipmoordenaar een groot gevaar kan zijn.

Bezorgd over cijfers

Henjo Groenewegen, algemeen directeur van Feenstra reageerde verontrustend op de cijfers uit onderzoek onder ruim 750 bewoners. Jaarlijks vallen minimaal vijf a tien doden en honderden gewonden door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide. “De oorzaak is veelal te wijten aan ondeskundige installatie of onderhoud van cv-ketels,” legt Groenewegen uit. “Vaak gaat het hier om materialen voor de rookgasafvoer die niet met elkaar gecombineerd mogen worden, dan wel niet goed gebeugeld zijn.”

Koolmonoxidemelder

Een groter bewust zijn zou van de gevaren van koolmonoxide zal volgens de onderzoekers een stap in de juiste richting zijn. Uit de cijfers blijkt dat 4 procent van de ondervraagden denkt dat koolmonoxide ruikbaar is terwijl het een geurloos gas is. Verder noemt bijna de helft niet direct koolmonoxide als gevaar van een niet goed werkende cv-ketel. Daarbij wordt eerder gedacht aan niet hebben van warmte en warm water. Daarbij gaf slechts een derde van de ondervraagden aan een koolmonoxidemelder te hebben. 

Ook interessant