Zoeken
Menu
Bouwbeurs: ook interessant voor installateurs! 6 tips. Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ’t Kofschip.

Op 4 februari barst de Bouwbeurs weer los. Maar liefst zeshonderd exposanten presenteren producten, technieken en diensten. De editie van 2017 trok bijna 75.000 bezoekers. Dat zal dit jaar vermoedelijk nog een stukje hoger liggen.

Bouw en installatietechniek zijn nauw met elkaar verbonden, en daarom is de Bouwbeurs voor installateurs ook interessant. Deze zes stands moet je zeker even bezoeken!

1 Warmtepompenadvies

Klimaatexpert.com (hal 7 nummer E031) adviseert op het gebied van warmtepompen en begeleidt een project vervolgens van het ontwerp en de levering tot aan de inbedrijfstelling. Voor de woningbouw is de luchtwarmtepomp een effectieve oplossing, met de lucht als onuitputtelijke bron. Bij grotere projecten past een aardwarmtepomp vaak beter, maar factoren zoals isolatie, toepassing, afgiftesysteem, voorzieningen en locatie spelen een belangrijke rol. Op de Bouwbeurs lichten de mensen van Klimaatexpert de mogelijkheden graag toe.

2 Rookgasanalyse

Testo (hal 7 nummer F008) brengt de smart rookgasanalyser Testo 300 op de markt. Het toestel heeft een grote 5″ Smart-Touch-display waarvan de meetwaarden in de vorm van grafieken en tabellen gemakkelijk af te lezen zijn. Naast natuurlijk de rookgasanalyse kan met de Testo 300 ook de gasvoordruk, de verschiltemperatuur, dichtheid van gasleidingen of de luchttoevoer bij concentrische rookgasafvoeren gemeten worden. Het is daarmee een all-in-one meetinstrument, bruikbaar voor iedere installateur. Het is mogelijk om direct op locatie meetrapporten met alle gegevens over meetwaarden, de klant en de CV installatie te maken. De rapporten kunnen desgewenst direct digitaal naar kantoor of naar de klant worden gestuurd.

3 Stekerbaar installeren

Attema (hal 7 nummer F014). Snel en efficiënt werken is voor een installateur heel belangrijk. Attema helpt een handje met oplossingen voor stekerbaar installeren. Het concept 100% winstalleren® is toepasbaar bij renovatieprojecten van woningen, (woon) zorgprojecten, en bij transformaties van utiliteitsgebouwen naar woningbouw. Stekerbaar installeren levert winst op in materiaalgebruik, logistiek, mankracht en verlaagt de faalkosten. Op de beurs laat Attema haar Click-mate XL Plus groepenkast met stekerbare RD-uitvoerbrug zien. Die is voorzien van maximaal 15 aansluitingen voor 1-fase eindgroepen en een beltrafo. Er zijn ook aansluitingen voor elektrisch koken en mechanische ventilatie. Verder presenteert Attema twee volledig voorbedrade centraaldozen waarbij de enkelpolige-, wissel- en serieschakeling standaard is voorzien van één zwarte male (waar de voeding op aangesloten wordt) en één bruine female (waar de schakelaar op aangesloten wordt). 

4 Inbouwbehuizing

Spelsberg (hal 8 nummer A023) presenteert het IBTronic-systeem; een inbouwbehuizing met aansluit- en installatieruimte voor het inbouwen van halogeen en LED-verlichtingsarmaturen. Deze inbouwbehuizing maakt het mogelijk om snel en efficiënt verlichting in het plafond in te bouwen. Er zijn twee manieren: vooraf en achteraf. Door de plaats van de behuizingen op de verdiepingsvloeren in te tekenen, kan de betonfabrikant ze vooraf laten instorten. Is de verlichting niet vooraf gepland, dan kan de IBTronic Drill box uitvoering achteraf in de breedplaatvloer geïnstalleerd worden. Daarvoor wordt er een sparing gemaakt waarna de verlichting op kan worden gemonteerd.

5 Intelligente melders

Hemmink (hal 9 nummer A080) levert producten en oplossingen verschillende merken die toegepast worden in de (woning)bouw en industrie. Een rookmelder is niet genoeg als het om brandveiligheid gaat. De nieuwe Ei 3000 serie bestaat daarom uit meerdere intelligente melders met verschillende functies. De rook- en hittemelders, koolmonoxidemelders en multisensor melders kunnen rook/hitte en hitte/koolmonoxide detecteren en zijn onderling te koppelen. Het intelligente van de melders zit ‘m erin dat sensordata bewaard wordt, en dat de melders zowel lokaal (AudioLINK) als via de Cloud (SmartLINK) uit te lezen zijn. Eenmaal geïnstalleerde melders gaan met lithium batterijen tien jaar mee.

6 Aggregaten en generatoren

Powerkick (hal 12 nummer E124) levert aggregaten en generatoren: ook voor installateurs in bepaalde situaties onmisbaar. De Powerkick generatoren zijn compact, licht en stil en geschikt voor 230Volt toepassingen. De generatoren zijn CE gekeurd en voorzien van het Intertek GS certificaat. Powerkick maakt gebruik van de zogeheten Inverter techniek waarbij het toerental automatisch wordt geregeld door een afname van het aantal Watts. Er zijn extra stille generatoren verkrijgbaar met een geluidsnorm van zo’n 58 decibel op een afstand van zeven meter, dat is gespreksniveau.

Ook interessant