Zoeken
Menu
Beursnieuws BouwBeurs gemist? Een terugblik voor installateurs Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau ‘t Kofschip

6 beurshallen, 640 exposanten en 75.000 bezoekers. Dat was BouwBeurs 2019. Bouw was natuurlijk de grote paraplu, maar daaronder was ook ruimte voor de aanverwante sector installatietechniek. En dus bezochten ook installateurs in grote getalen de BouwBeurs. Zij kwamen ruimschoots aan hun trekken.

De BouwBeurs zit er weer op. Duizenden vakmensen kwamen naar Utrecht om producten te bekijken, leveranciers te ontmoeten en naar lezingen te gaan. En om gadgets te verzamelen, aan wedstrijden mee te doen – van spijkerbroekhangen tot tegelsnijden tot de prestigieuze Nederlandse Bouwprijs – en gereedschap uit te proberen. 

Warmtepompen populair 

Vooral de warmtepompen stonden in de belangstelling, onder andere Nibe, Buva en Remeha presenteerden hun nieuwste typen. Er zijn verschillende varianten, waarbij de lucht-water warmtepompen populair is omdat installateurs ze gemakkelijk kunnen aansluiten. Qua rendement is de water-water warmtepomp een goede oplossing. Inventum liet de Ecolution Modul-Air zien, een ventilatiewarmtepomp die een rol kan spelen in de overgang naar gasloos en energieneutraal bouwen. Hij is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten en bijzonder omdat het hybride toestel met een driewegklep en een elektrische doorstromer getransformeerd kan worden tot een all-electric exemplaar. Nefit Bosch toonde een nieuwe grondbronwarmtepomp voor gestapelde bouw en utiliteit, en een dito type speciaal voor woningbouw. Het bedrijf ontwikkelt op dit moment een nieuwe alles-in-een ventilatiewarmtepomp en de Bouwbeursbezoekers konden het demonstratiemodel alvast bekijken. Het toestel heeft een geïntegreerde warmwatervoorraad van 235 liter. Omdat er geen buitenunit is, het benodigde vloeroppervlak maar 60 x 60 cm is (vergelijkbaar met een wasmachine) en hij weinig geluid maakt, lijkt dit toestel ideaal voor de renovatie van kleine appartementen en bij de bouw van NOM-woningen. 

Prefab sanitair 

Er was ook veel sanitair op de Bouwbeurs. Geberit liet haar nieuwste douchewc’s zien, geschikt om ook in ingewikkelde situaties te plaatsen, zonder dat er hak- en breekwerk nodig is. Installatiegemak staat voorop. De nieuwste wc-module kan zonder noemenswaardige aanpassingen op bestaande watertoevoer- en afvoerleidingen worden aangesloten. En dan maakt het niet uit of de aan- en afvoer nou uit de muur of uit de vloer komt. Sanu presenteerde op de Bouwbeurs een interessant concept in de vorm van prefab sanitair. Sanu vervaardigt kant-en-klare badkamers, keukens, en combinaties van die twee. De module bestaat uit kant-en-klare zogenoemde Wall&Water panelen, een compleet interieur, en is gevat in een stalen constructie. Zo’n eenheid is in te passen in bijvoorbeeld hotels, woningbouw en tijdelijke huisvesting. Sanu maakt de eenheden prefab op maat voor afzonderlijke projecten. Op locatie hoeft dan alleen het afmonteren nog maar te gebeuren. Dat scheelt tijd en dus geldt. Volgens Sanu is prefab de toekomst; het aantal voertuigbewegingen op de bouwplaats zou er met zo’n 70% door afnemen

Innovatief vervoermiddel 

In hal 12 stond tussen allerlei bedrijfswagens een verrassing: een fiets, maar niet zomaar een fiets. Sortimo staat bekend om bedrijfswageninrichting, gereedschapskoffers en transportsystemen. En nu komt het bedrijf met een ‘gereedschapsbakfiets’ met opbergruimte voor materiaal en gereedschap. Vooral in de stad is deze E-bike een heel handig vervoermiddel, het bespaart benzine- en parkeergeld uit. Ideaal voor bijvoorbeeld cv-monteurs. Deze bijzondere fiets zou wel eens heel populair gaan worden!


Beeld: Marion de Graaff, Tekstbureau ‘t Kofschip

Ook interessant