Zoeken
Menu
BIM bibliotheek zet laatste stap Foto: Shutterstock

​BIM'en krijgt steeds meer vorm. Vanaf deze week gaat een projectteam, dat bestaat uit installateurs, fabrikanten, CAD-leveranciers en BIM-specialisten, aan de slag om een Uniforme Objecten Bibliotheek voor de installatiebranche te realiseren, meldt UNETO-VNI.

Zij moeten het mogelijk maken dat installateurs vanaf 2017 BIM-objecten kunnen toepassen bij de CAD-systemen. Daarbij is het ook van essentieel belang dat data zonder problemen wordt uitgewisseld. Het projectteam bestaat uit UNETO-VNI, 2BA, Cadac, Itannex, Bimforce, Sysunite en Witas. Een aantal internationale IFC-specialisten en BIM-managers gaat hen ondersteunen. Fabrikanten en CAD-leveranciers zijn verantwoordelijk voor het testen van de objectmodellen en datastructuren.

Stap voor stap

De eerste stap naar een Uniforme Objecten Bibliotheek werd in februari 2016 gezet door het ondertekenen van een samenwerkingsverband tussen tekenden UNETO-VNI, FME/FEDET, Stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie en 2BA tijdens de VSK-beurs. De bibliotheek wordt de laatste stap naar een probleemloze data-uitwisseling en optimaal kunnen BIM’en. De productiviteit moet toenemen in de installatiesector doordat bijvoorbeeld fabrikanten data slechts één keer hoeven in te voeren en de installateur BIM-modellen kunnen uitwisselen met het uiteindelijke doel om minder fouten te maken en vertragingen in het bouwproces af te laten nemen. Van de extra informatie moet de volledige branche profiteren. De eerste resultaten van het speciaal samengesteld team zullen over twee maanden, in juni, worden gepresenteerd.

Ook interessant