Zoeken
Menu
CAD/BIM software vaker gebruikt door hele branche Foto: Shutterstock

Voor het ontwerpen, berekenen en administreren van installaties in gebouwgebondenomgevingen, wint CAD/BIM-software aan populariteit. Dan is het wel zo prettig dat deze ook in het Nederlands wordt aangeboden. Het bedrijf Data Design System (DDS) heeft een nieuwe versie van DDS-CAD uitgebracht. Volledig in het Nederlands.

De nieuwe versie moet gebruikers meer snelheid en comfort bieden dankzij innovaties die zijn ingebouwd in de laatste versie. De ontwikkelaars zien veel mogelijkheden met de nieuwe software omdat het alle vakgebieden beslaat. “Naast nieuwe en verbeterde functies voor elke installatietechnische discipline, werden ook innovaties geïntroduceerd op algemeen vlak en gebruik van de software”, legt DDS uit.

Speciale functies voor elektrotechniek

Binnen de elektrotechniek zijn specifieke schema’s en groepenlijsten geoptimaliseerd en voorzien van extra opties. De opgenomen lijsten en schema’s bevatten meer informatie en zijn volgens de ontwikkelaars duidelijker. “Een nieuw concept voor vrije bekabeling geeft de gebruiker meer flexibiliteit bij het maken van bekabelingsplannen. Bovendien zijn nieuwe kopieer- en bewerkingsfuncties en presentatiemogelijkheden voor elektrotechnische componenten geïntegreerd in DDS-CAD 13.”

Sanitair en verwarming

Ook voor bedrijven die zich bezig houden met sanitaire- en verwarmingsinstallaties moet de nieuwste versie uitkomst bieden. Zo is de rioleringsberekening verder ontwikkeld. “Door middel van nieuwe opties kan de gebruiker nu rekening houden met speciale gebouwsituaties en deze afzonderlijk in acht nemen.”

Opties voor klimaatsystemen

Liever bezig met het ontwerpen van ventilatiesystemen? Ook daarvoor zijn functies ingebouwd in de DDS-CAD 13, laten de ontwikkelaars weten. De toewijzing van individuele ventilatiezones aan ruimtes binnen gebouwen is makkelijker gemaakt. “Daarnaast zijn de opties uitgebreid om projectspecifieke technische vereisten mogelijk te maken, alsmede de mogelijkheid om verschillende type ventilatiesystemen in één project te integreren.” Efficiëntieniveaus voor WTW-systemen kunnen gemakkelijker worden bepaald. Dit moet zorgen voor meer flexibiliteit bij het ontwerpen en debieten kunnen onafhankelijk worden bewerkt voor ventilatieroosters binnen afzonderlijke ruimtes. “Dit maakt DDS-CAD 13 een nog comfortabeler en nauwkeuriger hulpmiddel voor ventilatiespecialisten.”

Algemene opties

Algemene nieuwe functie die zijn ingebouwd en verbeterd zijn onder meer het werken met objectgroepen, meer flexibiliteit bij het bewerken van componenten die aan groeperingen zijn toegewezen. Het markeren en labelen van objecten is door DDS onder handen genomen zodat dit sneller en gemakkelijker kan worden gedaan. DDS claim daarnaast dat het aanmaken, beheren en gebruiken van zones sneller eenvoudiger gaat door een nieuw ontwikkelde gebouwzonefunctie.

Open BIM-projecten

Werken aan Open BIM-projecten komt steeds vaker voor. DDS-CAD 13 is zodoende uitgerust met een nieuwe IFC import- en modelmanager. “Dit versnelt en vereenvoudigt de invoer van IFC-gegevens. Daarnaast maakt DDS-CAD 13 een duidelijk onderscheid tussen 'master’ en 'coördinatie’ bestanden.” Het werken met IFC-modellen moet daardoor eenvoudiger worden. 

Foto: persbericht SSD

Ook interessant