Zoeken
Menu
Werken áán je onderneming (en niet alleen in) Tekst: Gerd van 't Hul, Beeld: Shutterstock

Gastartikel | Tijd steken in je onderneming is het beste dat je kunt doen, gemeten aan hoe snel je dit terugverdient. Maar tijd is vaak zo beperkt aanwezig! Gerd van ’t Hul, inspirator voor betere bedrijfsvoering door installatieondernemers, geeft praktische tips én een paar vragen die je jezelf eens zou moeten stellen.

Als ondernemer in de installatiebranche ben je vaak druk: je plant de werkzaamheden (of spoort de planner aan dit te doen), loopt de projecten na, spreekt met opdrachtgevers, maakt offertes, brengt materialen die een monteur vergeten is naar de werkplek, etc. Ook thuis verdienen de kinderen aandacht en brengt je partner graag tijd met je door als je niet te moe bent van een lange dag keihard werken.

Leg je telefoongebruik aan banden

Een dag telt 24 uur, dus meer tijd is er eenvoudigweg niet. Een normaal mens kan geconcentreerd een taak uitvoeren gedurende ongeveer 45 minuten. Hierna is een pauze nodig. Elke verstoring kost 8 minuten extra. Dus: je begint aan een offerte en na 10 minuten gaat de telefoon. Je spreekt een medewerker voor 2 minuten. Een korte verstoring, zo lijkt het. In werkelijkheid kost deze verstoring 10 minuten. Je bent dus inmiddels 20 minuten verder en het eerste deel van de offerte is nog niet eens af. Zet je telefoon dan ook op vliegtuigmodus. Geen belangrijke telefoontjes missen? Als je met iemand anders aan de telefoon zit, bel je toch ook altijd later terug? Gebruik anders de VIP functionaliteit op je telefoon om belangrijke telefoontjes wel door te laten (maar niet teveel!).

Inspirerende vragen

Wat ook belangrijk is, is tijd besteden aan je bedrijf. Wat kan er beter? Hoe doen anderen dit? Maak hiervoor een halve dag per week vrij. Plan geen afspraken, zet de telefoon in vliegtuigmodus en denk na over hoe je de dingen doet, hoe je medewerkers dingen doen en hoe het beter kan. Vier uur besteden per week is ongeveer 10% van je werktijd bij een werkweek van 40 uur. De meeste ondernemers werken echter meer dan 40 uur per week, dus het werkelijke percentage ligt lager. Dit houdt in dat je nog meer dan 90% van uw tijd over hebt voor de reguliere zaken. Wanneer dit lukt, gaat er een wereld voor je open.

Wat vragen ter inspiratie om te beantwoorden tijdens deze 4 uur:

  • Welke actie zou u nu meteen kunnen ondernemen met de grootste positieve impact op uw organisatie?
  • Wat is het grootste probleem van uw organisatie?
  • Wat is het grootste succes van uw onderneming in de afgelopen 3 jaar? Hoe kan dat worden herhaald?


Door: Gerd van ’t Hul, inspirator voor betere bedrijfsvoering en vermogensopbouw door installatieondernemers. Hij is verbonden aan familieonderneming VANTHUL adviseurs – fiscalisten – accountants. Voor meer inspirerende vragen kunt u Gerd van ’t Hul e-mailen. Stuur een e-mail met het onderwerp “10 Vragen” naar gj.vanthul@vanthul.nl.

Ook interessant