Zoeken
Menu
Stijging orderportefeuilles bouw houdt aan Foto: Shutterstock

Goed nieuws voor ondernemers in de woning- en utiliteitsbouw: het aantal opdrachten is de afgelopen tijd opnieuw gestegen. In augustus zijn de orderportefeuilles in de burgerlijke- en utiliteitsbouw ten opzichte van juni met drie tiende maand gestegen.

Dat blijkt uit een onlangs uitgevoerde conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw. Het aantal orderportefeuilles is sinds begin dit jaar bezig aan een voorzichtig herstel en met de onlangs gepubliceerde cijfers houdt deze stijging aan. In de gehele bouw bedraagt de orderportefeuille op dit moment 6,5 maanden.

De orderportefeuille in de woningbouw steeg met een tiende maand tot 6,6 maanden. De orderportefeuille in de utiliteitsbouw nam in twee maanden tijd toe met zeven tiende maand tot 6,7 maanden. In de water-, grond en wegenbouw nam de orderportefeuille in augustus ten opzichte van juni af met vier tiende maand naar 6,1 maanden.

Geen last van stagnatie

Tegelijkertijd met de stijging van het aantal opdrachten, daalde ook het aantal bedrijven dat aangeeft last te hebben van stagnatie. Slechts drie op de 10 bedrijven zegt stagnatie te ondervinden als gevolg van onvoldoende orders. Drie op de vijf bedrijven beoordeelt de orderpositie dan ook als normaal en vier op de vijf bedrijven verwacht niet dat er op korte termijn gesneden wordt in het personeelsbestand.   

Ook interessant