Zoeken
Menu

Twee weken geleden viel het doek voor Imtech. Sommige onderdelen van het installatiebedrijf hadden geluk en werden al snel overgenomen door andere bedrijven. Er zijn ook projecten die er minder goed vanaf komen. Zij hebben nog geen nieuwe eigenaar gevonden en lopen vertraging op.

Een belangrijk project dat mogelijk vertraging oploopt door het faillissement van Imtech is de aanleg van de Noord/Zuid-lijn in Amsterdam. Imtech is sinds 2011 verantwoordelijk voor de afbouw van acht metrostations. Het bedrijf richtte zich op het aanleggen van liften, roltrappen en andere technische installaties. Vooralsnog gaan de werkzaamheden door, maar er heerst wel onzekerheid. De Amsterdamse wethouder van Verkeer, Pieter Litjes, liet onlangs weten in ieder geval rekening te houden met nieuwe vertragingen voor de Noord/Zuid-lijn.

Breda

Ook in de gemeente Breda heeft Imtech veel opdrachten lopen. Zo speelt het installatiebedrijf een belangrijke rol bij de bouw van de nieuwe rechtbank in de stad. Daarnaast is Imtech verantwoordelijk voor verschillende vormen van onderhoud in Breda, waaronder het onderhoud aan sprinklerinstallaties en verkeerslichten. “We zijn bezig met een inventarisatie, want het bedrijf is verweven met tal van zaken”, aldus een woordvoerster van de gemeente in BN De Stem.

Imtech is betrokken bij meer onderhoudszaken in Nederland. Denk hierbij aan rijksgebouwen, waaronder het gebouw van de Belastingdienst in Eindhoven en diverse ziekenhuizen, zoals het Leids Universitair Medisch Centrum en het BovenIJ in Amsterdam. Wat de precieze gevolgen zijn voor deze projecten, is nog niet bekend.

Duitsland

Ook onze Oosterburen verkeren in onzekerheid na het faillissement van het installatiebedrijf. Het over de kop gaan van Imtech Duitsland kan onder meer zorgen voor verdere vertragingen bij de bouw van het nieuwe vliegveld in Berlijn. De luchthaven zou eigenlijk over twee jaar geopend worden, maar of dit ook gehaald wordt, is voorlopig nog onzeker. De curator liet weten dat de werkzaamheden de komende maanden in ieder geval doorgaan en dat ook de salarissen van de werknemers tot eind oktober gewoon worden doorbetaald. Wat er daarna gebeurt, weet niemand.

Projecten die er beter vanaf komen, zijn onder meer de uitrol van de slimme meters en de verkeerstak van Imtech. Deze onderdelen werden snel na het uitspreken van het faillissement overgenomen door een nieuwe eigenaar en zijn daarmee gered.

Ook interessant