Zoeken
Menu

“De energiewereld verandert sneller dan menigeen denkt”, zegt Jeroen de Haas, CEO van Eneco Groep, op de website van het energieconcern. Om op deze veranderingen in te spelen richt het energiebedrijf Eneco Innovation & Ventures op. Met dit initiatief gaat Eneco zich richten op innovatieve energieprojecten, partnerships en samenwerking met energie start-ups.

Het energieconcern verwacht in de komende jaren zo’n 100 miljoen euro te investeren in innovatieve initiatieven.

Eneco wil met dit initiatief de overgang naar duurzame energievoorziening versnellen. Jonge partnerbedrijven waar Eneco in ieder geval mee samen gaat werken zijn Nerdalize, Peeeks en Sustainer Homes. Daarnaast gaat Eneco Innovation & Ventures zich bezighouden met de lancering van de slimme thermosstaat Toon, met partner Quby.

De Haas licht het nieuwe initiatief toe: “Er zijn nu al 200.000 huishoudens die zelf stroom opwekken met zonnepanelen en iedere dag komen er honderden bij. Tegelijkertijd kookt, doucht en rijdt een snel groeiend aantal Nederlanders op elektriciteit in plaats van op gas of benzine. Ook introduceren nieuwe spelers als Tesla een batterij waarmee je overtollige zonnestroom op kunt slaan. Zelf hebben we met onze slimme thermostaat Toon, die nu in 130.000 huishoudens aan de muur hangt, een uitstekend platform om onze klanten de regie te geven over deze steeds slimmer wordende energiehuishouding.” De Haas ziet deze ontwikkelingen als enorm positief: “De snelle opmars van technologie versterkt de kansen voor onze missie: duurzame energie voor iedereen. Daarom gaan we meer tempo maken om die kansen te benutten en de energietransitie te versnellen, met technologie als grote aanjager.”

Nieuwe generatie helpen

Met dertig werknemers gaat Eneco met Eneco Innovation & Ventures aan de slag. Hans Valk, voorheen directeur van Eneco Consumenten, gaat leiding geven aan de werkgroep. Valk: “We zien steeds meer innovatieve energieprojecten die buiten de traditionele energiesector gestart worden en baanbrekende producten en diensten opleveren. Door bedrijven die creatief en flexibel zijn, maar nog geen verdienmodel of markt hebben. Wij hebben veel verstand van energie, een groot commercieel netwerk en zijn sterk in uiteenlopende zaken als marketing, service en facturatie. Onze succesvolle samenwerking met Toon-ontwikkelaar Quby laat zien dat we synergie ‘op papier’ in de praktijk waar kunnen maken. We werken graag samen met de nieuwe generatie ondernemers met goede ideeën die helpen om onze energievoorziening sneller te verduurzamen.”

Valk blijft, naast positief, ook realistisch: “Lang niet alle initiatieven zullen de eindstreep halen. Maar de initiatieven die dat wel doen, zullen voor onze klanten en voor de energietransitie absoluut het verschil maken.”

Afbeeldingen: Eneco

Ook interessant